De Amerikaanse president Donald Trump heeft de 73-jarige zakenman Ronald Gidwitz benoemd tot ambassadeur in België. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse Senaat. Gordon Sondland werd benoemd tot Europees ambassadeur. Dat schrijft VRT NWS.

Na meer dan een jaar zal België een nieuwe ambassadeur uit de VS krijgen nadat Denise Bauer in januari vorig jaar ontslag nam. Ronald Gidwitz werd door Trump voorgedragen en wacht nu de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat af. Dit zou geen probleem mogen vormen want naar verluidt is Gidwitz goed bevriend met de Senaatsvoorzitter Mitch McConnell.

De steenrijke zakenman Gidwitz was CEO van cosmeticabedrijf Helene en verkocht het door aan Unilever. Daarna werkte hij als consultant in Chicago. Daar wierf hij ook fondsen voor de Republikeinen. Hij wierf fondsen voor onder meer Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York, en voor Jeb Bush de broer van George W. Bush. Ook voor Trump bracht hij een pak geld in het laatje en wordt daar dus nu voor beloond.

Brussel telt drie VS-ambassadeurs. Gidwitz werd genomineerd voor België en Gordon Sondland werd door Trump aan de Senaat voorgesteld voor de post van ambassadeur in de Europese Unie. De laatste in de rij is de VS-ambassadeur voor de NAVO, Kay Bailey Hutchison. Vandaag stelde Trump ook de nieuwe VS-ambassadeur in Zuid-Korea voor. Admiraal Harry Harris zal die functie bekleden. In bijna 30 landen en instellingen ontbreekt nog een ambassadeur. Dat Washington nu begint met de benoemingen is niet verwonderlijk. Zo probeert de regering de kritiek te beantwoorden dat de lange lijst van openstaande posten de invloed van de VS in de wereld niet ten goede zou komen.