De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij “productieve gesprekken” voert met Noord-Korea om de topontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toch te laten doorgaan. Dit bericht komt slechts een dag nadat hij de top eerder had geannuleerd. Dat schrijft Reuters.

 In een open brief aan Kim Jong-un blies Trump de ontmoeting eergisteren nog af: “Jammer genoeg, gebaseerd op de grote en openlijke vijandigheid bij de recente uitlatingen, is het volgens mij ongepast om deze lang geplande ontmoeting nog te laten plaatsvinden.” Gisteren tweette Trump:“We voeren zeer productieve gesprekken over het herstellen van de topontmoeting. Als die toch doorgaat dan blijft het waarschijnlijk in Singapore op dezelfde datum, 12 juni, en indien nodig wordt het uitgesteld naar de toekomst.”

Zuid-Korea is alvast voorzichtig optimistisch dat er nog hoop is voor de ontmoeting. Trump liet eerder al weten dat de top alsnog gered kon worden na een tegemoetkomende reactie van Noord-Korea dat het land nog steeds open staat voor een gesprek. Trump zei nog: “We praten nu met ze. Ze willen het erg graag doen, wij willen het ook doen.” Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis liet in Washington weten dat diplomaten “nog steeds aan het werk zijn”.

Een woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, zei dat Trump geen ontmoeting wil dat “slechts een politieke stunt is”. “Hij wil iets langdurig en een echte oplossing. Als ze klaar zijn om dat te doen dan zijn wij zeker klaar om die gesprekken te voeren”, aldus Sanders. Bondgenoten van beide landen willen echter dat de topontmoeting doorgaat. De Japanse premier Shinzo Abe betreurt de annulering en zei dat de wereld haar werk moet doen om de top te doen doorgaan. Ook China, bondgenoot van Noord-Korea, ziet de top liever gebeuren.