80. Dat is het aantal vrouwelijke jihadisten of ‘foreign terrorist fighters’. 54 van hen zouden nog in Irak of Syrië verblijven. De andere 26 zijn reeds terug in België. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Koen Geens (CD&V) op vraag van senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en schrijft De Tijd.

Het risico dat jihadisten-vrouwen kunnen vormen, onderschat men best niet. In Nederland waarschuwde de inlichtingendienst AIVD reeds voor het gevaar dat uitgaat van ‘jihadistische vrouwen’. Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht – zoon van Karel De Gucht – vroeg informatie hieromtrent op aan Geens en vernam dat er 80 geregistreerde Belgische jihadi-vrouwen zijn. 24 van hen zijn reeds terug in België.

Jihadi-vrouwen: Belgische Staatsveiligheid ook voorzichtig

Ook de Belgische staatsveiligheid wil voorzichtig zijn. Immers, de rol toebedeeld aan vrouwen door radicale moslimorganisaties zoals IS is sterk veranderd. Waar voorheen vrouwen van jihadisten lang een ondersteunende rol op de achtergrond hadden, krijgen deze steeds vaker een actieve en zelfs militaire rol. “Aanslagen door strijdsters zijn in principe niet langer een ideologisch-religieus taboe”, luidt het in De Tijd.

En de recente rol die jihadi-vrouwen afkomstig uit het Westen speelden/spelen, is cruciaal. Denk aan het meegeven van de islamistische dogma’s en opvattingen aan de kinderen, over het rekruteren van andere vrouwen, tot een actieve rol in de vrouwelijke hisba – een islamitische religiepolitie. Dat is een rol die jihadi-vrouwen ook in België kunnen blijven spelen.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook jihadi-vrouwen kunnen vervolgd worden

Staatsveiligheid benadrukt echter wel dat er gradaties zijn in radicalisering en sommige teruggekeerde IS-vrouwen ontgoocheld of gedemotiveerd zijn. Echter, Staatsveiligheid ziet niet dezelfde ideologische erosie bij de vrouwen die nog in het Midden-Oosten verblijven. Hun plannen om terug te keren zijn veelal louter pragmatisch, eerder dan gemotiveerd door een bepaalde ideologische ontgoocheling, zo schat Staatsveiligheid in.

In ieder geval beschouwt Staatsveiligheid jihadistische vrouwen in beginsel even gevaarlijk als jihadi-mannen. Ze zijn ook even vatbaar voor vervolging, benadrukt Geens. Vorig jaar werd door de strafrechter in Luik een vonnis geveld jegens de meegereisde echtgenote van een jihadist die in Syrië ging strijden. “Haar loutere aanwezigheid vormt een aanmoediging”, klonk het. Jean-Jacques De Gucht vindt het positief dat Justitie de dreiging die uitgaat van jihadistische vrouwen serieus neemt.