De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dreigde met sancties indien Iran zich niet zou terugtrekken uit onder meer Syrië. De Syrische regering liet intussen weten dat een terugtrekking van Iran of Hezbollah uit Syrië niet aan de orde is.

Maandag dreigde Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, met de “strengste sancties in de geschiedenis” indien Iran zijn regionale invloed in het Midden-Oosten niet zou intomen. De afgelopen paar jaar heeft Teheran enorm veel invloed gewonnen in landen zoals Syrië, Irak, Libanon en Jemen.

Exit VS uit nucleaire deal

De uitspraken van Pompeo kwamen twee weken nadat president Donald Trump liet weten dat de Verenigde Staten zich niet langer aan het internationaal nucleair akkoord met Iran zouden houden. Dat akkoord heft de sancties tegen Iran op in ruil voor beteugeling van het kernprogramma van het land.

De Europese landen zien dat akkoord net als de beste kans om te beletten dat Teheran een kernwapen zou aanschaffen. Trump was echter tegen het akkoord, onder meer omdat het niets zou doen aan de regionale machtsontplooiing van Iran.

“Terugtrekking Iraanse troepen uit Syrië niet aan de orde”

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif herhaalde Pompeo oude beschuldigingen tegen Teheran, “alleen met een sterkere en meer onfatsoenlijke toon”. “De heer Pompeo en andere Amerikaanse bestuurders in de huidige regering zijn gevangenen van hun verkeerde illusies, gevangenen van hun verleden en zijn gegijzeld door corrupte drukkingsgroepen”, aldus Zarif.

De Syrische regering liet alvast weten dat er voorlopig geen sprake is van een terugtrekking van Iraanse troepen uit Syrië. “Of Iraanse troepen of Hezbollah zich terugtrekken of in Syrië blijven is niet aan de orde. Dat is aan de Syrische regering om te beslissen”, zei Faisal Mekdad, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Syrië, op de Libanese televisie.