De supermarktketen Lidl is uit de problemen. Afgelopen week werd er flink gestaakt en moesten heel wat winkels de deuren sluiten. Ook een aantal distributiecentra werden geblokkeerd door de vakbonden. Dit omdat men vond dat de werkdruk te hoog was. Vandaag gaan alle winkels echter opnieuw open nadat een akkoord is gesloten tussen bonden en de Lidl-directie

Elk Lidl-filiaal zal een extra werkkracht krijgen tot een nieuwe CAO is bereikt. Dat is het akkoord dat de drie vakbonden en de directie van Lidl gisteren beklonken op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Vrijdag was een eerdere oplossing bereikt met de liberale en christelijke vakbond, maar de socialistische bond ging hiermee niet akkoord en zette door. Niet zonder soelaas, zo blijkt nu alle Lidl-winkels opnieuw kunnen openen.

Lidl: “Sociale vrede”

“Hiermee bereiken we opnieuw sociale vrede en zullen alle acties van de vakbonden stopgezet worden. Vanaf woensdag zullen alle Lidl filialen open zijn”, zo vertelt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt in VRT NWS. Elke Lidl-winkel zal nu een extra werkkracht tellen (goed voor 42 manuren per week). Dit tot een nieuwe CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) wordt afgesloten.

In deze CAO zal werklastvermindering opgenomen worden, naast de vereenvoudiging van de taken, de werkverdeling en stabiliteit van de uren. “Alle partijen engageren zich om snel tot een nieuwe CAO te komen”, klinkt het in VRT NWS verder.

Via Twitter reageert de BBTK, die bediendenbond van het socialistische ABVV, dat men “de nodige tijd [zal] hebben om een CAO af te sluiten in plaats van 6 maanden. De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Morgen beginnen de echte onderhandelingen”, zo luidt het. “Bedankt aan alle werknemers en hun volharding in de strijd”. Ook de andere bonden zijn voorzichtig positief.

ADVERTENTIE