De sp.a uit Heusden-Zolder zal onderzoeken of hun schepen Engin Özdemir loog over zijn deelname aan de omstreden pro-Turkse stoet van vorige week. Volgens Özdemir ging het niet om een optocht van Grijze Wolven, ook al waren er overal wolvengroeten, (de gehoornde wijsvinger en pink zijn het teken van de extreme ultranationalistische groep) en Grijze Wolven-vlaggen te zien. Ook specialisten geven aan dat er geen twijfel mogelijk is dat de stoet werd georganiseerd door de Grijze Wolven, zo noteert Het Nieuwsblad.

Engin Özdemir kwam recentelijk in opspraak. Dit na zijn prominente deelname aan een stoet in Heusden-Zolder georganiseerd door de ‘Turkse Wolven’ – een knipoog naar de Grijze Wolven – en het BTF (Belçika Türk Federasyon: Belgisch-Turkse Federatie). Dat is een groep die volgens publiek geheim banden onderhoudt met de radicaal-nationalistische MHP-partij uit Turkije, ook verbonden aan de Grijze Wolven. “De optocht heeft niets met de Grijze Wolven te maken”, beweerde Özdemir echter. “De organisatie die de optocht regelde, bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.”

Maar specialisten geraadpleegd door Het Nieuwsblad beweren het tegendeel en stellen dat er geen twijfel mogelijk is dat de stoet verbonden was aan de Grijze Wolven. Tijdens de stoet waren kinderen in Turkse legeruniformen te zien die wandelden achter spandoeken van de Grijze Wolven. Ook het logo van de MHP en de wolvengroet waren menigvuldig te zien. Bij de lokale sp.a-afdeling is er nu enige scepsis. “We bekijken nu of een betrouwbare, neutrale expert dat voor ons kan uitzoeken”, zo vertelt ­lokale sp.a-voorzitter Danny Utens in Het Nieuwsblad. Na het onderzoek moet een gesprek met de schepen volgen. Dit moet gebeuren wanneer Özdemir terug is uit Turkije, waar hij nu al de ganse week verblijft.

Özdemir al eerder omstreden

Özdemir liet zich in 2016 ook opmerken door Berings gemeenteraadslid Ahmet Koç te verdedigen. Koç werd uit de sp.a gesmeten nadat hij verantwoordelijk werd gehouden voor pro-Erdogan-rellen in Beringen in de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije in 2016“Er is niets mis met opkomen voor de vrije meningsuiting, voor democratie en tegen een militaire staatsgreep”klonk het toen bij Özdemir.

Vorig jaar kwam Bond Moyson, de socialistische ziekenkas, in een gelijkaardig lastig parket toen bleek dat het ziekenfonds adverteerde – in het Turks – op de website van Belemtürk.tv. Dit is een website nauw verbonden aan het BTF. Deze organisatie van Belgische Turken onderhoudt volgens publiek geheim nauwe banden met de MHP. In Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de Föderation der Türkisch-Demokratischen Idealistenvereine en de Turkse Federatie Nederland actief die relaties onderhouden met de MHP. Beide organisaties worden gemonitord door de veiligheidsdiensten.