Open Society Foundations, het door miljardair George Soros gestichte subsidieverlenende netwerk, sluit haar kantoor in Boedapest. De stichting wordt er door de Hongaarse regering van beschuldigd migratie vanuit de derde wereld aan te moedigen.

Het door George Soros gestichte Open Society Foundations stopt haar activiteiten in Hongarije en verhuist naar Berlijn. Het is onduidelijk in welke mate de subsidieverlenende organisatie in Hongarije actief zal kunnen blijven. Volgende week zou Boedapest een reeks wetten aannemen die het zo goed als onmogelijk maken voor soortgelijke ngo’s om in Hongarije te opereren.

(Lees verder onder de tweet)

“Stop Soros”-campagne

“De regering van Hongarije heeft ons werk gedenigreerd en verkeerd voorgesteld en het maatschappelijk middenveld onderdrukt omwille van politiek gewin, met tactieken die hun weerga in de geschiedenis van de Europese Unie niet kennen”, laat Patrick Gaspard, voorzitter van Open Society Foundations, weten. “Het is onmogelijk geworden om de veiligheid van onze operaties en ons personeel in Hongarije te beschermen tegen arbitraire inmenging van de regering.”

De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) voerde campagne met de belofte van een “Stop Soros”-pakket aan maatregelen. Daaronder vallen onder meer ngo-taks voor buitenlandse ngo’s die de migratie bevorderen. Ook zullen er een reeks transparantievereisten worden opgelegd aan de ngo’s. Die transparantievereisten zijn volgens de Open Society Foundations te “belastend”.

Volgens de Hongaarse regering blijft het “glashelder” dat Soros zich blijft inzetten om de Hongaarse politiek te ondermijnen. Ook wil de miljardair volgens Orbán Europa overspoelen met migranten uit de derde wereld. “Ik denk dat u het zult begrijpen als ik niet huil om zijn besluit om het hoofdkwartier in onze hoofdstad te sluiten”, zei Orbán eerder. “De strijd tegen Soros, zijn liberale ideologie en initiatieven op het gebied van migranten zal doorgaan waar de fundamenten van de stichting zich ook bevinden.”

Fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement end oud-premier van België Guy Verhofstadt (ALDE) uitte op Twitter voor de zoveelste keer kritiek op Orbán: “De heksenjacht op maatschappelijke organisaties in Hongarije wordt voortgezet. We mogen dergelijk onliberaal gedrag van een EU-regering niet tolereren. Daarom moet de financiering van het cohesiebeleid vanaf 2020 afhankelijk worden gesteld van de rechtstaat en de Europese beginselen. Waarden eerst.” 

ADVERTENTIE