Het stadsbestuur van Gent zal nu toch zelf een gerechtelijk onderzoek aanvragen inzake de SoGent-affaire. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Eerder deze week verzond een ontslagen SoGent-directeur 200 pagina’s aan informatie over mogelijke fraude rond de aanbesteding van drie stadsontwikkelingsprojecten naar alle leden van de Gentse gemeenteraad. De klokkenluider wees hierbij met de vinger naar een ex-collega én de bevoegd sp.a-schepen Sven Taeldeman.

Een zelfverklaarde klokkenluider – genaamd Didier Nachtergaele – was tot eind vorig jaar directeur bij SoGent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf verbonden aan Stad Gent. Hij werd in december samen met een collega – Peter Lacoure – ontslagen wegens ‘een verziekte sfeer’, maar volgens Nachtergaele is de échte reden van zijn ontslag de informatie die hij aan het licht bracht.

Eerder vertoond in de SoGent-soap

Lacoure – volgens Nachtergaele goeie vrienden met SoGent-voorzitter Taeldeman – zou bij de bouwprojecten aan De Oude Dokken, het S-Gebouw aan Sint-Pietersstation en de Wasserij in Sint-Amandsberg de contracten onwettig hebben doorgespeeld aan een gefavoriseerd bouwbedrijf. Nachtergaele vecht daarom zijn ontslag aan. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) gaf hem hierin reeds gelijk en verklaarde de ontslagmotivatie van stad Gent vorige maand nietig. Het stadsbestuur van burgemeester Daniël Termont (sp.a) is het hier echter niet mee eens.

Taeldeman zelf ontkende tevens dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Dit nadat de advocaat van de stad, Patrick Devers, het dossier inkeek. Oppositiepartijen Vlaams Belang, CD&V en N-VA vroegen zich echter af waarom het stadsbestuur niet naar het parket is gestapt toen de onregelmatigheden werden aangekaart door Nachtergaele. Dit gebeurde reeds in mei 2017“Ik stel voor dat we dit voor Stadsontwikkeling alsnog doen vanuit de gemeenteraad”, zo vroeg gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA) eerder deze week nogmaals tijdens een gemeenteraad.

Oppositie krijgt haar zin na SoGent-berichtgeving

Aanvankelijk werd de oproep genegeerd, maar de oppositiedruk blijft toch niet zonder gevolg, zo blijkt nu. Na een spoedvergadering woensdag zal het stadsbestuur nu ook zelf een gerechtelijk onderzoek aanvragen inzake de drie omstreden bouwdossiers. Dit nadat Nachtergaele ook reeds klacht indiende tegen Taeldeman.

(Lees verder onder de tweet.)

“Om de geruchtenmolen te stoppen, geven we het dossier nu toch zelf aan het parket”, aldus Taeldeman in Het Laatste Nieuws. “De ontslagen directeur blijft ontslagen en we stappen naar de Raad van State tegen de beslissing van minister Homans, die dat ontslag vernietigde.”

Wordt vervolgd…