De lijst van de nationalistische en populistische sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft de parlementsverkiezingen in Irak gewonnen. Hij staat vijandig tegen zowel Iran als de Verenigde Staten en leidde twee bloedige opstanden tegen de Amerikanen in Irak.

De lijst van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr werd de grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen in Irak. De Iraakse kiescommissie maakte vanmorgen bekend dat de lijst ‘Sairun’ – wat “Wij marcheren” betekent – 54 van de 329 zetels behaalde. ‘Al-Fatih’, de alliantie van Hadi al-Amiri – die nauw aanleunt bij Iran en een reeks milities leidt die Islamitische Staat hielpen verslaan -, komt op de tweede plaats met 47 zetels. De ‘Overwinningsalliantie’ van aftredend premier Haider al-Abadi komt slechts op de derde plaats, met 42 zetels.

Op zoek naar coalitiepartners

Sadr zal wel nog coalitiepartners moeten vinden om een regering te vormen. Hij heeft al laten weten dat hij vooral mikt op een coalitie met aftredend premier al-Abadi. Moqtada al-Sadr had zichzelf niet verkiesbaar gesteld tijdens de verkiezingen, daardoor zal hij zelf geen regeringsleider kunnen worden.

Het succes van de nationalistische geestelijke kan de situatie van Iran in Irak bemoeilijken. Sinds de Amerikaanse inval van Irak in 2003 wist Iran grote invloed in het voornamelijk sjiitische land te verwerven. Sadr wist te profiteren van de groeiende onvrede over de door Teheran gesteunde regeringen, die er niet in slaagden de basisvoorzieningen in het door oorlog verscheurde land te herstellen.

Twee opstanden tegen VS

Moqtada al-Sadr is de zoon van de grootayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr, die vermoord werd omdat hij de dictator Saddam Hoessein tartte. Na de Amerikaanse inval van Irak werd Sadr een prominente figuur toen hij twee gewelddadige opstanden tegen de Verenigde Staten leidde. Zijn ‘Leger van de Mahdi’ werd toen door het Pentagon de grootste bedreiging voor de Iraakse veiligheid genoemd. De militie zou verantwoordelijk zijn voor enkele honderden Amerikaanse doden.

De laatste jaren werd Sadr opzijgeschoven door de Amerikanen en de Iraakse bestuurders omdat hij door hen als onvoorspelbaar werd bestempeld. Sadr probeerde in de aanloop naar de verkiezingen ook de relaties met de soennieten in Irak te verbeteren.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/