Omdat de ramadan en het Suikerfeest dit jaar tijdens de examens plaatsvinden, moeten scholen extra rekening houden met moslimleerlingen. Dat meldt onderwijsblad ‘Klasse’. Op de dag van het Suikerfeest zijn moslims gewettigd afwezig en kunnen zij dus geen examen afleggen. Op andere dagen tijdens de ramadan zouden moslimleerlingen sneller naar huis mogen.

De ramadan, de traditionele islamitische vastenmaand, begint dit jaar op 16 mei en eindigt op 14 juni. Na de ramadan wordt het Suikerfeest gevierd, een dag waarop moslimleerlingen niet naar school hoeven te komen, en dus gewettigd afwezig zijn. Een probleem, gezien het feit dat het Suikerfeest in het midden van de examens valt bij middelbare scholen.

Sneller naar huis en andere planning

Onderwijsinstanties vragen de middelbare scholen rekening te houden met moslimleerlingen bij het maken van de examenplanning. Omdat moslims geen examens kunnen maken tijdens het Suikerfeest, kunnen scholen die dag geen examen inplannen. Scholen kunnen ervoor kiezen het examenrooster volledig aan te passen voor alle leerlingen, of verschillende examenmomenten te voorzien voor moslims. Dat meldt onderwijsblad Klasse.

Maar niet alleen het Suikerfeest vormt een probleem voor moslimleerlingen en scholen, ook met de ramadan moeten middelbare scholen rekening houden, stelt Klasse. “Laat de moslimleerlingen naar huis gaan, zodra hun examen klaar is. Zo kunnen ze sneller beginnen met studeren voor de volgende dag en kunnen ze later op de dag, wanneer de vermoeidheid zich laat voelen, nog even uitrusten voor het avondmaal.”

Het GO!, onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, stelt dat er inderdaad verschuivingen zullen plaatsvinden. “De scholen zijn vrij in het opstellen van de examenroosters met respect voor die feestdag. Zo schuiven ze bijvoorbeeld in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen in die mate met het examenrooster dat moslimkinderen ‘s morgens het feest kunnen bijwonen en hun mondeling examen na de middag afleggen, of dat ze hun schriftelijk examen op een andere dag afleggen.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/