De Antwerpse sp.a-afdeling komt opnieuw in het nauw. De reden? Güler Turan, Vlaams parlementslid en nummer drie op de Antwerpse lijst, zou volgens de Gazet van Antwerpen regelmatig verschijnen bij de Turkse Grijze Wolven. “Ik ga daar niet op in”, reageerde Turan tegenover de krant. 

Sinds afgelopen dinsdag circuleert er op het internet een video waarin de Limburgse sp.a-schepen Engin Özdemir valt te zien terwijl hij in een stoet vooroploopt. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het BTF (Belçika Türk Federasyon: Belgisch-Turkse Federatie) of de ‘Turkse Wolven’, de organisator was. Dit kan worden opgevat als een duidelijke knipoog naar de extremistische organisatie van de ‘Grijze Wolven’, waarvan ook overal in de stoet symbolen vielen te zien.

In de video valt onder meer te zien hoe kinderen in Turkse legeruniformen wandelen achter een banier met het logo van de extremistische groepering ‘Grijze Wolven’. De video is gemerkt door de oude banier van het Ottomaanse rijk, tevens het actuele logo van de MHP (Milliyetçi Hareket Partisi: Partij van de Nationalistische Beweging). Deze Turkse ultranationalistische partij is gelieerd aan de Grijze Wolven en positioneert zich rechts van Turks president Recep Erdogans AKP.

Ook Turan heeft banden met ‘Grijze Wolven’

Vlaams parlementslid Güler Turan zou volgens de Gazet van Antwerpen goede contacten onderhouden met lieden van Anvers Nord Ulku Ocagi, ofwel de Antwerpse afdeling van Belgisch-Turkse Federatie. Zo was de socialiste al reeds verschillende keren aanwezig op bijeenkomsten van de Anvers Nord Ulku Ocagi. Dat blijkt volgens de krant uit foto’s die de leden van de Grijze Wolven op sociale media plaatsten.

Vervelend detail voor Turan: twee vooraanstaande leden van de Grijze Wolven waren ook op haar boekvoorstelling aanwezig. Één lid zou over een gerechtelijk verleden beschikken.

Het Vlaams parlementslid is niet opgezet met de berichtgeving. “Zijn jullie daar nu weer met die Turkse zaak? Ik heb gisteren belangrijke voorstellen gedaan rond jongeren en werkgelegenheid, maar daarvoor is nooit interesse. Met die hele zaak in Heusden-Zolder heb ik niets te maken. Ik ga daar niet op in. Belt u maar naar het partijhoofdkwartier”, liet ze aan de Gazet van Antwerpen weten.