In een interview met De Standaard en Le Soir neemt premier Charles Michel (MR) afstand van de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de ‘dash’ uit de regering zou zijn. “Wat mij betreft is er nog veel dash in de regering. Maar ik reken op de voorzitters van alle meerderheidspartijen om positief te blijven en om de dash er zelf in te houden”, aldus de premier.

Begin deze maand stelde De Wever in het VRT-programma ‘Terzake’ dat de Belgische regeringsploeg van MR, CD&V, Open Vld en N-VA zijn ‘dash’, of energie, kwijt is. Als de politieke wil er echt was, kon een begrotingsgewicht er volgens de N-VA-voorzitter veel sneller zijn dan in 2020. “Maar voor de maatregelen die je daarvoor zou moeten nemen staat de spankracht in de coalitie fel onder druk door het naderen van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat moet ik toegeven. Dat is van alle tijden”, aldus nog De Wever, die bemerkte dat electorale profileringsdrang de resultaten belemmert.

De Wever: “Coalitie is ‘dash’ kwijt en zou meer kunnen”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Volgens Michel was het ‘dash-interview’ van De Wever “niet meteen zijn sterkste tussenkomst”. “Wat mij betreft is er nog veel dash in de regering. Maar ik reken op de voorzitters van alle meerderheidspartijen om positief te blijven en om de dash er zelf in te houden”, zo zegt hij tegenover De Standaard en Le Soir. “Maar bon, ik ga geen tijd en energie verliezen met de kleine zinnetjes op televisie of op de voorpagina’s van de krant. Wat mij interesseert, zijn de beslissingen en het resultaat.”

Michel: “Good luck aan wie dan de regering laat vallen”

Verschillende waarnemers hebben zich laten ontvallen dat regeringspartij N-VA mogelijks op vervroegde verkiezingen aanstuurt. De reden daarvoor is eenvoudig: in verschillende landelijke gemeenten kunnen de plaatselijke N-VA-afdelingen (nog) niet op tegen hun christendemocratische tegenhangers. Laat de N-VA evenwel in de zomer de regering vallen en komen er vervoegde verkiezingen, dan kan de partij de Dorpsstraat veroveren met nationale thema’s zoals asiel en migratie.

Hoewel het nogal wiedes is dat CD&V een dergelijk scenario als kiespijn kan missen, krijgt men er het bij de MR ook niet warm van. Dit zou namelijk ten aanzien van de Franstalige publieke opinie ‘bewijzen’ dat de N-VA een onbetrouwbare partner is. Aan De Standaard laat Michel evenwel weten geen rekening te houden met vervroegde verkiezingen. “Good luck voor diegenen die zo’n droom koesteren. De mensen verwachten verantwoordelijke bestuurders. We zouden politieke chaos creëren op een moment dat de groei weer opveert en dat de sanering opnieuw resultaten oplevert. En het veiligheidsklimaat blijft ook delicaat hé. Good luck aan wie dan de regering laat vallen”, aldus Michel.