De twee populistische partijen die de nieuwe Italiaanse regering zullen vormen hebben een kandidaat-premier naar voren geschoven. Het gaat om Giuseppe Conte, een 53-jarige professor in de rechten en lid van de Vijfsterrenbeweging.

De populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de rechtsnationalistische Lega hebben de 53-jarige Giuseppe Conte voorgedragen als premier. Conte doceert rechten aan de universiteit van Firenze en is zelf lid van M5S. Zowel Matteo Salvini en Luigi Di Maio, leiders van respectievelijk de Lega en M5S, hadden zichzelf uitgesloten van het premierschap. Nu hebben beide heren dus een akkoord over Conte.

President probeert tijd te winnen

Conte heeft nu nog de goedkeuring van president Sergio Mattarella (PD) nodig. Mattarella had gisteren een ontmoeting met Salvini en Di Maio. Ook vandaag houdt de president nog vergaderingen. Het zou kunnen dat Mattarella op die manier tijd probeert te rekken.

“Guerrillaoorlog tussen immigranten op het Centraal Station van Milaan, tussen angstige burgers en ongelovige toeristen. Is dit het beroemde multiculturele model? Nultolerantie voor degenen die naar Italië komen om misdaden te plegen”, tweette Giorgia Meloni van Frattelli d’Italia.

Half miljoen migranten uitwijzen

De nationaalconservatieve Fratelli d’Italia (FdI) behoorde ook tot de centrumrechtse coalitie van de Lega en Forza Italia. De partij doet het vooral goed in het zuiden van Italië, waar de Lega – door haar op het noorden gerichte regionalistische discours van in het verleden – minder sterk staat. Het is uitkijken of Meloni en haar partij hun steun zullen toezeggen voor de nieuwe regering.

De nieuwe populistische Italiaanse regering wil zo’n 500.000  illegale migranten die in Italië verblijven uitwijzen. “Vandaag de dag zijn er ongeveer 500.000 illegale migranten in Italië […] uitzettingsbevelen volstaan niet: diegenen die geen verblijfsrecht hebben, moeten terugkeren naar hun land van herkomst”, staat in het regeerakkoord te lezen.