De politie krijgt vanaf aanstaande vrijdag de machtiging om met een zogenaamde ‘bodycam’ en ‘dashcam’ – camera’s die respectievelijk bevestigd zijn op het politie-uniform en het dashboard van politiewagens – burgers te filmen. Dat rapporteert De Standaard. In het buitenland gebeurt dit reeds langer. Men hoopt zo dat disputen -bijvoorbeeld inzake buitensporig politiegeweld – eenvoudiger kunnen opgelost worden. Ook bewijsmateriaal kan vanaf vrijdag eenvoudiger vergaard worden, zeggen voorstanders.

Het introduceren van ‘bodycams’ werd reeds in maart gestemd, maar pas vanaf 25 mei – vrijdag dus – kunnen agenten er ook gebruik van maken. Justitieminister Koen Geens (CD&V) haalde onder meer de mosterd uit New York. “Geen willekeurige aanhoudingen en het gebruik van bodycams hebben op 5 jaar geleid tot een herwonnen vertrouwen in de politie en het geloof dat zij er echt zijn voor de gemeenschap”, aldus Geens in december. “Dat is broodnodig om agressie, rellen en uiteindelijk criminaliteit te voorkomen.” Ook in Nederland ging men al over tot het gebruik van bodycams voor agenten.

Bodycam en dashcam wel niet zomaar te gebruiken

“Concreet komt het erop neer dat de politie u mag filmen tijdens een interventie. De dashcam zal bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij wilde achtervolgingen, de ­bodycam bij incidenten zoals vechtpartijen of andere probleemsituaties”, zo illustreert Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) in De Standaard. “De agent moet de bodycam zichtbaar dragen en in de mate van het mogelijke de gefilmde duidelijk maken dat de camera loopt.”

Er gelden ook beperkingen voor het gebruik van de daschcams. “Enkel ­herkenbare politiecombi’s mogen die gebruiken. We willen niet dat er heimelijk gefilmd wordt vanuit anonieme wagens. De camera is gewoon een instrument dat ook ontradend kan werken. Iemand die op het punt staat iets fouts te doen, zal zich misschien inhouden als hij weet dat hij gefilmd wordt.” Heimelijk filmen kan echter wel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek naar radicalisering of zwaar banditisme.

Vakbonden reageren verdeeld

Sypol, het syndicaat van de Belgische politie, reageert tevreden. “Wij zijn absoluut voorstander en blij dat de minister deze stok­oude eis van ons eindelijk ­inwilligt”, zo vertelt Sypol-woordvoerder Ruddy Callewaert aan De Standaard. Callewaert verwijst naar recente de Mawda-zaak waarbij mensensmokkelaars in een camionette roekeloos de politie trachtten te ontvluchten en hierbij een peuter – de 2-jarige Mawda – uit het raam hielden. Een verdwaalde kogel, die moest verhinderen dat men inreed op de politie, doodde Mawda echter. Advocaten betwisten nu het verhaal van de politie. Maar dashcams kunnen zo’n disputen voorkomen, stelt Callewaert.

(Lees verder onder de tweet.)

Bij politiebonden VSOA en NSPV is men echter tegen de invoering. Zij vresen dat “zulke snufjes enkel [zullen] gebruikt worden om personeel te controleren. “Politiemensen zijn inmiddels de best gecontroleerde werk­nemers van het land. We hebben nog net geen enkelband”, aldus Vincent Houssin van VSOA.