Drie niet-begeleide minderjarige illegalen waren ook passagier in de bestelwagen van mensensmokkelaars waar de dode Iraaks-Koerdische peuter Mawda inzat. Ondanks de wettelijke verplichting om zo’n minderjarige migranten te beschermen, liet de politie dit na om te doen en liet men ze samen met de vermoedelijke mensensmokkelaars (die men niet kon identificeren) gaan. Twee van hen zijn reeds opnieuw gevonden door hulpverleners in Frankrijk, de derde blijft spoorloos. Justitieminister Koen Geens (CD&V) zal laten onderzoeken wat er verkeerd liep, zo brengt De Morgen.

Het parket van Bergen brengt dat in het mensensmokkelaarsbusje van Mawda niet alleen twee gezinnen met vier kinderen aan boord zaten, maar ook nog eens drie minderjarigen zonder familie. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt de onthulling. Dat is niet zonder problemen echter, want het is wettelijk verplicht dat zo’n minderjarigen bescherming krijgen.

Twee terecht, een vermist

Na enkele weken blijkt dat drie minderjarige illegalen in de bestelwagen van Mawda zaten, en dat deze na twee dagen aanhouding zonder opvolging werden vrijgelaten. “Ik zat in de bestelwagen”, getuigt één van de minderjarigen vanuit het Franse Duinkerke in Het Laatste Nieuws“Daarna heb ik twee dagen vastgezeten in een cel met de andere inzittenden, zonder tolk.” De minderjarige aan het woord is een Afghaan die naar eigen zeggen 14 jaar oud is.

De tweede minderjarige migrant die werd vrijgelaten zou ook een Afghaan zijn en is reeds aangetroffen in “een opvangcentrum van de Franse overheid in Saint-Omer terechtgekomen”, zo vertelt Sofie D’Hulster van de linkse vzw Humain. “De derde jongen, een Koerd, is op dit moment vermist.”

Wie krijgt hete aardappel?

Volgens een omzendbrief uit 2016 moet elke overheids- of politiedienst de dienst Voogdij van de FOD Justitie informeren wanneer men minderjarigen aantreft in gevallen van mensensmokkel. Niet-begeleide minderjarigen hebben immers extra rechten. Naast het verkrijgen van bescherming wordt ook een voogd aangesteld die een opvangcentrum moet zoeken.

Een van de drie gespecialiseerde opvangcentra in België moesten sowieso gecontacteerd worden door de Bergense politie inzake de drie minderjarigen. Maar dit gebeurde niet. De federale politie wijst er nochtans op dat de lokale politie van Bergen verantwoordelijk was. De politie van Bergen controleert nu waarom Voogdij niet werd gecontacteerd. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stelt tevens dat men de politie de juiste documenten overmaakte om dit te doen nadat men te horen kreeg dat er minderjarigen betrokken waren. Ook Geens zal onderzoeken wat er verkeerd liep. De Justitieminster geeft toe dat men een steek heeft laten vallen, maar “we zijn er vrij zeker van dat de steek niet bij onze diensten is gevallen”.

Echt minderjarig?

Of de minderjarige vluchtelingen daadwerkelijk minderjarig zijn, valt echter nog af te wachten. Asielzoekers uit het Midden-Oosten liegen vaak over hun leeftijd om kun kansen op asiel te verhogen. In 2016 bleken zo minstens 1 op 3 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen na tests door DVZ toch meerderjarig te zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

De Mawda-affaire blijft de politiek bewegen. De peuter kwam eerder deze maand om tijdens een dodelijke politie-achtervolging met mensensmokkelaars. De bestelwagen waarin Mawda en andere illegale migranten werden vervoerd zou gaan inrijden op de politie waarop een agent het vuur opende. De kogel trof echter Mawda in plaats van de bestuurder. De politie en getuigen wijzen op het roekeloos gedrag van de smokkelaars. Zo zou men de peuter aan de armen uit het autoraam hebben gehangen om de politie af te schrikken. De advocaten van het gezin wijzen echter met de vinger naar de politie. Het verdere verloop van de affaire en het onderzoek zorgt voor het opflakkeren van de smeulende meningsverschillen in de regering.