Het parket voert 12 onderzoeken uit naar pseudopsychologen die beweren aandoeningen zoals depressies te behandelen. Dit zonder enig relevant diploma. Het gaat om zelfverklaarde ‘coaches’ en ‘therapeuten’. De bal ging aan het rollen toen de wetenschapsorganisatie SKEPP, een arts en een klinisch psycholoog na onderzoek klacht indienden. Een van de verdachten staat zelfs op de officiële psychotherapielijst van de CM, de christelijke ziekenkas. De Standaard rapporteert dat er nog tientallen andere gelijkaardige dossiers gekend zijn bij het gerecht.

Het parket volgt twaalf personen op die zichzelf ‘coach’ of ‘therapeut’ noemen. Niemand van hen heeft een diploma in de psychologische wetenschappen, maar wel beweren ze allen zaken als verslavingen, zelfmoordgedachten, depressies, dwang-, angst- en eetstoornissen te behandelen. De ‘behandelingen’ gaan van ‘chakra healing’, over de op homeopathie lijkende bachbloesemtherapie tot ‘hypnotherapie’. Voor dit alles is nauwelijks of geen wetenschappelijke basis. Maar aandoeningen zoals depressies zijn erkende ziektes. En ongekwalificeerd deze ziekten behandelen is illegaal, zou waarschuwen juridische experts.

Vandaag in De Standaard dank zij het speurwerk van skeptische vrijwilligers:http://m.standaard.be/cnt/dmf20180527_03532361//?utm_source=standaard&utm_medium=social&utm_campaign=send-to-a-friend

Publiée par SKEPP Official sur lundi 28 mai 2018

Zes maanden celstraf

Na studiewerk van onder meer de anti-pseudowetenschappelijke belangenorganisatie SKEPP heeft het parket een onderzoek ingericht naar verschillende verdachte kwakzalvers. SKEPP, of ‘Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale’, stuurde websites van 63 mensen die therapieën aanbieden zonder de nodige kwalificaties door naar de Provinciale Geneeskundige Commissies (PGC). Hieruit volgde een strafrechtelijk onderzoek door het parket. Het gaat om 4 ‘coaches’ uit Hasselt en 8 uit Ieper. Een van hen is opgenomen in de officiële lijst van door de CM erkende psychotherapeuten. Sinds 2015 is klinische psychologie erkend waardoor pseudopsychologen vervolgd kunnen worden. De maximale straf bedraagt hiervoor zes maanden celstraf.

Een van de verdachten reageerde anoniem ten aanzien van De Standaard. “Ik heb cliënten met een depressie al goed geholpen met kinesiologie (‘toegepaste kinesiologie” is een niet-wetenschappelijke geneesmethode en dient niet te verward te worden met het wetenschappelijk onderbouwde kinesiologie, red.)”, aldus de verdachte pseudopsycholoog. “Toch pretendeer ik niet dat ik arts of psycholoog ben.”

Juridische experts zien het gebruik echter niet zo onschuldig in. “Een coach die op zijn website zegt dat hij depressies behandelt, begeeft zich op gevaarlijk terrein”, zo getuigt Advocate en specialiste medisch recht Jellina Buelens in De Standaard. “Een depressie is een erkende ziekte en dan overtreed je de wet.”