“De moorden worden gekwalificeerd als terroristische moorden en poging tot moord”. Dat werd deze voormiddag verteld tijdens een persconferentie van het federaal parket van Luik en brengt De Standaard. Men zal een eventuele link met IS onderzoeken. De persconferentie betrof de aanslag in Luik dinsdagvoormiddag waarbij een vrijgelaten gedetineerde moslimbekeerling drie dodelijke slachtoffers maakte.

“Het zou dus om een terroristische aanslag kunnen gaan”, zo liet de parketwoordvoerder weten. De dader zou een moslimbekeerling geweest zijn en tijdens zijn verblijf in de gevangenis zijn geradicaliseerd. Het parket bevestigt dat tijdens de aanslag verschillende malen “Allahu Akbar!” werd geroepen. Zijn modus operandi lijkt volgens het parket op deze van islamistische terreurgroep IS.

LIVE. Parket geeft meer details over schietpartij Luik

Vanaf 10.30 uur geeft het federaal parket een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij in Luik. Hier kan u alles live volgen.

Publiée par De Standaard sur Mercredi 30 mai 2018

Dood en verderf in Luik

Het parket legde minutieus uit hoe de aanslag verliep. De dader, Benjamin Herman (31), stak rond 10u30 twee agentes in de rug en nam vervolgens hun dienstwapens af. Men hun eigen wapens werden de agentes vervolgens doodgeschoten.

Hierna ging Herman het café ‘Aux Augustins’ binnen, maar door een waakzame uitbater was niemand nog “zichtbaar aanwezig” in de bar. Op zoek naar volgende slachtoffers ging Herman naar een voertuig dat was gestopt voor een zebrapad en schoot hij op een passagier, de 22-jarige student Cyril Vangriecken. Ook dit slachtoffer liet het leven.

Nadat hij op een ander voertuig vuurde, trok hij naar een school: het Waha-lyceum. Terwijl hij achtervolgd werd door twee agenten, riep hij meermaals “Allahu Akbar”. De man gijzelde een poetsvrouw uit de school en kwam al schietend uit het lyceum. In het hierop volgend vuurgevecht met de anti-banditismebrigade werd de terrorist dodelijk getroffen. Tijdens de gevechten kon Benjamin Herman nog vier agenten van de Luikse politie verwonden. De gegijzelde vrouw bleef ongedeerd.

Ook verdachte in andere moordzaak

Eerder vandaag werd ook duidelijk dat Benjamin Herman alvorens zijn aanslag eerst nog een man zou hebben vermoord in Marche-en-Famenne. Dat bevestigde Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) via VTM NIEUWS. Het zou gaan om een zekere Michael Wilmet, een ex-medegevangene van Herman.

Herman was op basis van penitentiair verlof net vrijgelaten uit de gevangenis van Lantin. Dat is echter opvallend gezien Hermans gewelddadige aard. Door zijn medegevangene werd hij immers als “marginaal en gewelddadig” omschreven. Het was evenwel niet de eerste keer dat Benjamin Herman de gevangenis mocht verlaten. In het verleden hield hij zich wel aan de gemaakte afspraken.