Het Armeense parlement heeft de oppositieleider Nikol Pashinyan benoemd tot nieuwe premier. Daarmee komt een eind aan het tienjarig bewind van zijn voorganger Serzh Sargsyan.

De oppositiepoliticus Nikol Pashinyan wist het parlement, gedomineerd door aanhangers van zijn voorganger Serzh Sargsyan, te overhalen om hem als premier te steunen. Een week geleden verloor hij de stemming nog. Nadat de parlementsleden vandaag opnieuw hun stem uitbrachten ontstak het Plein van de Republiek in hoofdstad Yerevan in gejuich.

https://twitter.com/ThomasVLinge/status/993816963402076161

“Historische dag”

Pashinyan beloofde de parlementsleden dat de mensenrechten beschermd zouden worden en dat er een eind zou komen aan corruptie en kiesfraude. “Alle mensen zijn gelijk voor de wet. Er zullen in Armenië geen mensen zijn die privileges genieten. Dat is het, niets meer en niets minder”, aldus de kersverse premier.

Pashinyan won de stemming met 59 stemmen voor en 42 stemmen tegen. Ook kondigde hij aan dat er nieuwe verkiezingen zullen komen, zodra hij de tijd rijp acht voor legitieme verkiezingen. Hij zei dat hij niet van plan is zich vast te klampen aan de macht. Nu moet hij nog de goedkeuring van het parlement krijgen om zijn regering goed te keuren.De partijgenoten van Pashinyan spraken in het parlement alvast van een “historische dag”.

Felicitaties van Poetin

De Russische president Vladimir Poetin aarzelde niet om Pashinyan te feliciteren. Hij zei uit te kijken naar de voortzetting van de “vriendschappelijke betrekkingen” tussen de twee landen. Rusland heeft een groot aantal troepen in Armenië. Ook maakt Armenië deel uit van de Russische collectieve veiligheidsorganisatie, alsook de economische unie van Eurazië.

De avond voor de stemming werd Pashinyan vergezeld door Serj Tankian, de frontman van de Armeens-Amerikaanse metalband System of a Down. Tankian prees Pashinyan en de demonstranten in het Armeens, alvorens een traditioneel Armeens lied in te zetten. De nummers van System of a Down werden regelmatig op de protesten en bijeenkomsten van de afgelopen weken afgespeeld.