Vanavond geeft staatssecretaris Theo Francken een lezing aan de Vrije Universiteit Brussel. Zoals gewoonlijk staat er weer een tegenbetoging gepland, georganiseerd door het extreemlinkse COMAC, de jongerenvleugel van PVDA. Zij vinden dat Francken niet welkom is aan de VUB omdat hij “racistisch” zou zijn. Vorig jaar moest een lezing van Francken aan de VUB geannuleerd worden.

Dat lezingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en linkse tegenbetogingen hand in hand gaan, is al meermaals gebleken. Vorig jaar moest een lezing van Francken aan de VUB geannuleerd worden omdat extreemlinkse studenten het lokaal versperd hadden, maar ook bij lezingen in Gent en Leuven werden linkse tegenbetogingen georganiseerd. Bovendien ontsierden de linkse activisten Francken’s lezingen door hem voortdurend te onderbreken.

Haat, discriminatie en racisme

Naar goede gewoonte staat ook vandaag weer een tegenbetoging gepland voor de komst van Francken naar de VUB. Volgens de organisatoren van de tegenbetoging, het extreemlinkse COMAC (de jongerenafdeling van PVDA), zet Francken immers aan tot haat, discriminatie en racisme. “Vluchtelingen die geïdentificeerd worden, worden teruggestuurd op risico van foltering. Is dit niet aanzetten tot haat en discriminatie? Theo Francken gebruikt zijn recht op vrije meningsuiting om racistische uitspraken te doen.”

COMAC vindt niet dat ze de vrijheid van meningsuiting inperken door Francken de mond te willen snoeren. “Maar wat is juist vrijheid van meningsuiting? Is dat luisteren naar iemand die bijna elke dag in het nieuws komt en deel uitmaakt van de rijkste politieke partij van België? Nee, vrijheid van meningsuiting is niet het woord geven aan de machtigste van onze samenleving, maar aan de 99% anderen. Het is het woord geven aan een vakbondsman die staakt of een vluchteling die hier asiel komt aanvragen.”

De organisatoren richten zich ook persoonlijk tot de rector van de VUB Caroline Pauwels omdat ze “gedienstig” zou zijn tegenover Francken. Rector Pauwels stelt dat het -gezien het verleden- geen makkelijke beslissing was om een lezing van Francken te organiseren aan de universiteit, maar dat de VUB de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel draagt. “Elkaar het spreken beletten, komt voor de VUB neer op een belemmering van vrij onderzoek, het basisbeginsel van de universiteit.”

Staatssecretaris Francken stelt op Twitter benieuwd te zijn of hij vanavond de gebouwen van de VUB wel zal binnen geraken. SCEPTR volgt de situatie in Brussel op de voet op.