Na de vakbonden bij Lidl en de vakbonden bij De Lijn, willen nu ook de onderwijsvakbonden staken. Ze voelen zich naar eigen zeggen geviseerd door de geplande pensioenhervormingen. “We vrezen op termijn voor de aantrekkelijkheid van het beroep en voor de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs”, klinkt het.

Op woensdag 16 mei betogen de socialistische vakbond ABVV, de christelijke vakbond ACV en de liberale vakbond ACLVB samen in Brussel tegen de geplande pensioenhervorming van de huidige regering. Ook de onderwijsvakbonden willen aanwezig zijn op die betoging, omdat ze vinden dat het onderwijs “geviseerd” wordt bij de geplande pensioenhervorming.

“Onderwijs geviseerd”

De socialistische vakbond ACOD, de christelijke vakbonden COC en COV en het liberale VSOA Onderwijs dienden daarom een stakingsaanzegging in voor 16 mei, de dag van de betoging. De vakbonden willen zo naar eigen zeggen hun leden de kans geven om te gaan meebetogen in Brussel. “Deze actie kan in bepaalde scholen en centra aanleiding geven tot de afwezigheid van personeelsleden die hieraan deelnemen.”

Bij het onderwijs voelen ze zich geviseerd. “Het onderwijspersoneel wordt door de maatregelen van de regering heel sterk geviseerd”, klinkt het in een mededeling van de vakbonden. “We vrezen op termijn voor de aantrekkelijkheid van het beroep en voor de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs”, aldus Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC).

(Lees verder onder de tweet.)

Het al dan niet erkennen van een baan in het onderwijs als ‘zwaar beroep’ en de verhoging van de pensioenleeftijd, zijn grote struikelblokken. “We hebben reden genoeg om op die manifestatie aanwezig te zijn: enerzijds wordt de pensioenleeftijd verhoogd en anderzijds wordt het pensioenbedrag verminderd door bijvoorbeeld de afschaffing van de diplomabonificatie”, aldus Van Kerkhoven. “Ook de discussie over het al dan niet erkennen van een onderwijsbaan als ‘zwaar beroep’ maakt ons ongerust.”

Tot slot roept Van Kerkhoven iedereen in het onderwijs op om massaal het werk neer te leggen op 16 mee en te gaan betogen in onze hoofdstad. “We roepen al onze leden daarom op massaal aanwezig te zijn op de vakbondsbetoging van 16 mei in Brussel.”

Stakingen, stakingen, stakingen

Vorige week en afgelopen maandag staakten de vakbonden ook bij Lidl. Nadat heel wat winkels dagenlang dicht bleven en verschillende distributiecentra werden geblokkeerd, kwam het op 1 mei dan toch tot een akkoord. De stakingsgolf kon echter op flink wat kritiek rekenen, zeker nadat maandag een werkwillige truckchauffeur hardhandig werd aangepakt door vakbondsmilitanten in Genk. “We moeten zorgen dat vakbonden rechtspersoonlijkheid krijgen, zodat wanneer ze het fundamenteel recht op arbeid ontnemen, vervolgd kunnen worden”, zo vertelde Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) eerder deze week.

Ook bij vervoersmaatschappij De Lijn willen de vakbonden binnenkort staken. De socialistische en liberale vakbonden dienden een stakingsaanzegging in van 17 tot en met 20 mei. Ze zijn het niet eens met de geplande reorganisatie van De Lijn. De Lijn wil snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden. Hierbij zouden – althans volgens de directie – geen naakte ontslagen vallen. Wel zouden de personeelsleden die spontaan vertrekken of afvloeien, niet meer worden vervangen.