Banden hebben met de ‘Grijze Wolven’ is geen discutabel ‘alleenrecht’ van sp.a-politici. Ook de plaatselijke voorzitter van Groen-Heusden-Zolder, Yasin Gül, lijkt innige banden te onderhouden met leden van de omstreden extreme Turks-nationalistische groep. Dat blijkt uit allerlei foto’s vanop zijn Facebookprofiel. Ook stelt Gül de Armeense genocide in vraag op zijn Facebook. “Ik distantieer mij ook van de Grijze Wolven, maar je hebt de vereniging en het Turks zijn”, laat de lokale voorzitter aan SCEPTR weten.

Afgelopen zondag ging er een pro-Turkse optocht in de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder door. Plaatselijk sp.a-schepen, Engin Özdemir, stapte daarin mee. Op zich is er niets bijzonders aan het feit dat een schepen meeloopt in een stoet, ware het niet dat er verschillende omstreden symbolen waren te zien tijdens de optocht.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Daarnaast viel er in de video van de stoet te zien hoe kinderen in Turkse legeruniformen wandelen achter een banier met het logo van de extremistische groepering ‘Grijze Wolven’. De video is gemerkt door de oude banier van het Ottomaanse rijk, tevens het actuele logo van de MHP (Milliyetçi Hareket Partisi: Partij van de Nationalistische Beweging). Deze Turkse ultranationalistische partij is gelieerd aan de Grijze Wolven en positioneert zich rechts van Turks president Recep Erdogans AKP.

Banden met Grijze Wolven?

In Heusden-Zolder komt Groen in kartel met CD&V op. Yasin Gül, die bij Vlaamse verkiezingen in 2014 de vierde plaats voor zijn rekening nam, is momenteel de voorzitter van de plaatselijke afdeling. Maar Gül is geen doorsnee Groen-politicus, zo blijkt. Zijn Facebookaccount bevat verschillende referenties aan de ultranationalisten van de Grijze Wolven. Zo liet hij zich onder meer gewillig fotograferen met allerlei mannen die de groet van de Grijze Wolven brengen.

(Lees verder onder de screenshot.)

Schermafbeelding Facebook. Gül poseert met twee mannen die de groet van de Grijze Wolven brengen.
Schermafbeelding Facebook. Gül poseert met twee mannen die de groet van de Grijze Wolven brengen.

Daarnaast plaatste hij op zijn persoonlijke profiel een afbeelding van een jong meisje die een hoofdband draagt met daarop het symbool van de Grijze Wolven. Tegenover SCEPTR stelt de lokale Groen-voorzitter evenwel dat hij persoonlijk niet bij de manifestatie in Heusden-Zolder aanwezig was. “Ik distantieer mij ook van de Grijze Wolven, maar je hebt de vereniging en het Turks zijn”, zegt hij aan SCEPTR. “Dat zijn twee verschillende zaken. Trots zijn op jezelf, maakt je nog geen fascist en dat is zeker niet bij mij het geval want het vertrekpunt bij mij is altijd mens, dier en milieu; het groene verhaal”.

Wat we nu zien is volgens Gül een politiek spel van een aantal partijen zoals N-VA en Vlaams Belang die hun “Belgische stemmen willen verhogen”. “Ze worden populist”, zegt hij aan SCEPTR. “Dat betekent evenwel niet dat anderen vrij zijn van schuld (Gül doelt hiermee op de Grijze Wolven, red.), maar ik wil me echt niet mengen in dit verhaal”.

Geconfronteerd met de foto waarop hij samen met enkele lieden staat die de groet van de Grijze Wolven brengen, stelt Gül dat dit “drie jaar geleden was”. De foto werd echter vorig jaar nog opgeladen. “Op de achtergrond zie je ook Atatürk (Mustafa Kemal Atatürk was een seculier Turks en nationalistisch staatsman, red.) staan en ik ben seculier. Ik ben trots op Atatürk. Als je in Heusden-Zolder of een andere mijngemeente komt, heb je veel mensen met andere gedachten en andere ideologieën, maar we zijn samen met die mensen opgegroeid. Dat betekent niet dat ik hun ideologie deel, net zoals zij de mijne niet delen. Iedereen kent mij hier en iedereen weet hoe ik in elkaar zit. Voor mij is het lokale vlak het belangrijkste en je hebt mensen met andere ideologieën op internationaal vlak. Dat is dan zo.”

(Lees verder onder de screenshot.)

Schermafbeelding Facebook. De halsband van het meisje draagt het symbool van de extremistische Grijze Wolven.
Schermafbeelding Facebook. De hoofdband van het meisje draagt het symbool van de extremistische Grijze Wolven.

“Vermeende” Armeense genocide

Het Facebookaccount van de lokale Groen-voorzitter bevat ook een discutabele verwijzing naar een ander heikel punt binnen de Turkse diaspora: de Armeense genocide. De Armeense genocide wordt gezien als een van de eerste moderne genocides. Naar schatting zouden tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs daarbij zijn vermoord door de Ottomaanse autoriteiten. Bij verschillende Belgen met Turkse achtergrond ligt de erkenning hiervan nog steeds moeilijk. Zo nam PS-Kamerlid Emir Kir in 2004 deel aan een mars ‘Verwerp de beweringen over de Armeense genocide’. Acht jaar later, in 2012, herhaalde Kir deze uitlatingen opnieuw.

Niet enkel bij PS’ers met Turkse origine ligt de erkenning van de Armeense genocide moeilijk. Toen de Armeense Genocide in 2015 in de Kamer werd herdacht bleven Fatma Pehlivan (sp.a), Veli Yüksel (CD&V) en Meyrem Almaci (Groen) thuis. Wat Almaci betreft, kan er evenwel niet van een ‘politieke’ afwezigheid worden gesproken. Zo was haar afwezigheid “puur toeval” en ijverde ze later voor een scherpere resolutie over de Armeense genocide.

(Lees verder onder de screenshot.)

Foto: Schermafbeelding Facebook.
Foto: Schermafbeelding Facebook.

De bovenstaande foto en het bijhorende bijschrift verscheen op Gül zijn account op de dag dat het Vlaams parlement via een resolutie de Armeense genocide herdacht. Een vertaling door Facebook – die daarna onder de loep werd genomen door leden van de redactie met kennis van het Turks – laat echter blijken dat Gül de Armeense genocide in vraag stelt. Zo heeft hij het over de “vermeende Armeense genocide”.