Voor een partij met maar twee gemeenteraadsleden heeft de ISLAM-partij (officieel: ‘Intégrité – Solidarité – Liberté – Authenticité – Moralité’) al op flink wat media-aandacht kunnen rekenen, niet in het minst omwille van de controversiële standpunten die de partij inneemt. Naast controversiële stellingnames, zijn er echter ook controversiële connecties. Zo stelde de topman van de partij, Redouane Ahrouch, zich in het verleden kandidaat met de bekende salafist Jean-Francois Abdullah Bastin. Bastin werd berucht in 2005 toen hij Osama Bin Laden een moderne Robin Hood noemde.

Foto: Facebook. Een islamistische eenheidslijst behoort tot het verleden van Anrouch en de ISLAM-partij.

De ISLAM-partij is niet het eerst islamitische geïnspireerde partijpolitieke initiatief. Zo ontstond er eerder in Brussel de ‘Parti Citoyenneté et Prospérité‘. De kopmannen van de partij: Jean-François Abdullah Bastin en de onlangs opgepakte imam Bassam Ayachi. Hoewel de partij bij de Kamerverkiezingen in 2003 zo’n 10.000 stemmen in de wacht sleepte, kon ze geen aanspraak maken op een Kamerzetel. Binnen de partij liep het ook niet meer van een leien dakje en na interne twisten werd de ‘Parti Citoyenneté et Prospérité’ stopgezet.

Voor Jean-François Abdullah Bastin betekende dit echter niet het einde van zijn partijpolitieke ambities. Zo richtte hij samen met de huidige voorman van de ISLAM partij, Redouane Ahrouch, in 2009 de beweging ‘musulmans.be’ op. Ahrouch langs zijn kant had eerder, in 1999, met de partij Noor al politieke ervaring opgedaan. De toenmalige programmapunten van Noor? Opnieuw de doodstraf invoeren en de huwelijksleeftijd vervroegen.

Hoewel Ahrouch in 2012 geen afstand nam van zijn ‘eerdere’ gedachtegoed, stelde hij toen tegenover BRUZZ dat hij een “meer pragmatische koers” wou varen. Trouwen op jonge leeftijd, bleef volgens hem evenwel beter “dan de pil [te] promoten vanaf 12 jaar”. “Wij willen de wet van God uitleggen en als het volk het wil, willen we de sharia invoeren via een referendum over 15 of 20 jaar. Vandaag is het daarvoor veel te vroeg. We zouden te veel handen moeten afkappen”, aldus Ahrouch.

Radicale soennieten

Naast controversiële standpunten, heeft de voormalige buschauffeur van de MIVB ook controversiële connecties. Zo schreef de soennitische Jean-François Abdullah Bastin, waarmee Ahrouch eerder in de partij ‘musulmans.be’ zat, het voorwoord van het boek van de voor terrorisme veroordeelde Malika El Aroud. Die veroordeling liep El Aroud niet zonder reden op. Zo was zij de spilfiguur van een Al Qaida terreurcel in België. Daarnaast is zij de weduwe van een van de terroristen die Achmed Sjah Massoud om het leven brachten.

Imam Bassam Ayachi was dan weer verantwoordelijk voor het vertrek van tientallen jongeren naar Irak en Afghanistan. Deze islamistische Belgen zouden gaan strijden aan de zijde van terreurgroep Al Qaida. Begin vorige maand raakte nog bekend dat het Franse parket de imam had opgepakt.

Banden met Iran

De eerste successen van de ISLAM-partij werden ook in het buitenland opgemerkt. Toen de partij in 2012 een zetel haalde in Anderlecht (Ahrouch zelf) en Molenbeek (Ait Jeddig Lhoucine), pochte de ISLAM-partij met de felicitaties die men verkreeg vanuit Iran. Vertegenwoordigers van de partij zouden ook uitgenodigd zijn in Teheran.

Redouane Ahrouch is ook verbonden aan de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht, waar wellicht ook Iraanse steun achter zit“Dat land doet er alles aan om het zogenaamde ‘twaalver sjiisme’ ook in Europa zoveel mogelijk te verspreiden”, stelde jihad-expert Montasser AlDe’emeh eerder tegenover Het Laatste Nieuws. “Net als Saudi-Arabië en Turkije probeert Iran de groeiende moslimbevolking in Europa zoveel mogelijk aan zijn kant te krijgen.”

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

ISLAM-partij gesteund door Iran en geleid door vrouwenbeul

De ISLAM-partij probeert ook in eigen land banden op te bouwen met gelijkgezinde organisaties. “Mouvement Pour l’Éducation (MPE)’ dat ook in 2018 aan de verkiezingen deelneemt, werkt nauw samen met partij ISLAM. Bovendien zouden er goede contacten zijn met een islamitische zusterpartij in Frankrijk. Het idee: een groot islamitisch blok vormen zonder soennieten of sjiieten uit te sluiten”, licht jihadexpert Peter Velle toe tegenover SCEPTR.

Foto: Europe - Israel.
Foto: Europe – Israel. Nordine Saïdi – zwarte trui met zwarte pet – staat hier naast Fouad Ahidar – rechts – op een pro-Palestijnse betoging.

Pikant detail: bepaalde politici zoals Brussels parlementslid voor sp.a, Fouad Ahidar, werden al op een pro-Palestijnse betoging gezien met militanten en leden van de ISLAM-partij. Een daarvan is de extremistisch Nordine Saïdi die vaak te spotten valt op pro-Palestijnse en anti-joodse protestacties. Zijn zus, voormalig PS-senator Fatiha Saïdi, verwierf kortstondige bekendheid door het verhinderen van een uitzetting.

Ahidar laat aan SCEPTR evenwel weten dat hij “geen contact heeft met de heer Saïdi. We waren gewoon samen op dezelfde betoging tegen de bombardementen in Palestina. De foto (rechts, waarop hij samen met Nordine Saïdi te zien is op een pro-Palastijnse betoging, n.v.d.r.) dateert van 2014 of eerder”.

De voorzitter van de ISLAM-partij, Abdelhay Bakkali Tahiri, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.