Noord-Korea schort een geplande vergadering met Zuid-Korea op en waarschuwt de Verenigde Staten dat de geplande topontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump mogelijk geannuleerd kan worden. Aanleiding zou ‘Max Thunder’ zijn, een gezamenlijke militaire oefening tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken komt uit de lucht gevallen.

Vanavond liet Noord-Korea weten dat het de geplande besprekingen met Zuid-Korea, die voor woensdag gepland waren, opschort. Als reden gaven de Noord-Koreanen de gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, ‘Max Thunder’. Volgens Noord-Korea zijn daarbij Amerikaanse ‘stealth fighters’ en B-52 bommenwerpers betrokken.

“Opzettelijke militaire provocatie”

“Deze oefening, die tegen ons is gericht en die in heel Zuid-Korea wordt uitgevoerd, is een flagrante uitdaging voor de Verklaring van Panmunjom en een opzettelijke militaire provocatie die indruist tegen de positieve politieke ontwikkeling op het Koreaanse schiereiland”, luidde het in een verklaring.

En verder: “De Verenigde Staten zullen ook zorgvuldig moeten nadenken over het lot van de geplande topontmoeting tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten in het licht van dit provocerende militaire gedoe dat samen met de Zuid-Koreaanse autoriteiten is uitgevoerd.”

De geplande vergadering van woensdag tussen Noord- en Zuid-Korea zou zich richten op de uitvoering van een verklaring die naar voren kwam uit de Koreaanse top van 27 april in Panmunjom. Men zou onder meer gesprekken voeren over de formele beëindiging van de Koreaanse oorlog en een “volledige denuclearisering”.

Amerikanen niet op de hoogte

Het nieuws verraste het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zouden geen “formele of informele” verwittiging hebben ontvangen dat de ontmoeting niet doorging. Volgens Heather Nauert, woordvoerder van het ministerie, was er niets “provocerend” of illegaal aan de militaire oefeningen. Kim Jong-un zou volgens haar in het verleden ook gezegd hebben dat hij de noodzaak voor de oefeningen “begreep”.

President Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zouden op 12 juni in Singapore samenkomen voor een top die tot voor kort onmogelijk leek. Indien de top een succes wordt, zou dat mogelijk de grootste diplomatieke verwezenlijking van het presidentschap van Trump zijn. De afgelasting van de top zou een grote klap betekenen voor de inspanningen van de president.