Vandaag heeft Noord-Korea drie Koreaans-Amerikaanse gevangenen vrijgelaten en hen overgeleverd aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

“Het doet mij een genoegen u te kunnen mededelen dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de lucht is en op zijn weg terug uit Noord-Korea met de drie geweldige heren, die iedereen zo graag wilt ontmoeten”, tweette president Donald Trump vanmiddag. “Zij schijnen in goede gezondheid te zijn.”

Gebaar van goede wil

Trump zou van plan zijn om het drietal donderdagochtend te begroeten als zij landen op Andrews luchtmachtbasis. De vrijlating werd door het Witte Huis geprezen als “een gebaar van goede wil”. “Ik waardeer het dat Kim Jong-un dit doet en het hen toelaat te vertrekken”, zei Trump. Hij bedankte ook de Chinese president Xi Jingping voor het waarborgen van de vrijheid van de drie.

Het lot van de drie Koreaans-Amerikanen was een van de delicate kwesties die uitgeklaard diende te worden in de aanloop naar de allereerste persoonlijke ontmoeting tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders. De ontmoeting staat gepland voor begin mei of eind juni. Trump noemde de voortgang van de voorbereidende besprekingen van die ontmoeting “serieus en positief”.

Vorige week vertelde een Zuid-Koreaanse activist aan Reuters dat Kim Hak-songTony Kim en Kim Dong-chul begin april op last van de hogere autoriteiten werden verplaatst, dat zou hij vernomen hebben van inwoners van Pyongyang. Volgens de activist verbleven de drie in afzonderlijke kamers in hetzelfde hotel.