De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken liet verstaan dat haar land de “Verenigde Staten niet zullen smeken om een dialoog”. Ook dreigde zij dat Noord-Korea de VS “een verschrikkelijke tragedie” kunnen laten proeven.Of de VS ons zullen ontmoeten in een vergaderzaal of ons zullen ontmoeten in een nucleaire krachtmeting is volledig afhankelijk van de VS”, aldus de viceminister.

Noord-Korea zaaide wederom twijfel over de geplande top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Zo waarschuwde Pyongyang dat het de Verenigde Staten van “een verschrikkelijke tragedie” zou kunnen laten proeven. In een verklaring liet de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui verstaan dat het lot van de top “volledig” aan de VS is. Volgens Choe zouden beide landen een “nucleaire krachtmeting” kunnen aangaan als de top geannuleerd wordt.

“Niet smeken om dialoog”

“Of de VS ons zullen ontmoeten in een vergaderzaal of ons zullen ontmoeten in een nucleaire krachtmeting is volledig afhankelijk van het besluit […] van de VS”, aldus Choe. “We zullen de VS niet smeken om een dialoog en ook niet de moeite nemen om ze te overtuigen als ze niet met ons willen samenzitten.”

De verklaringen volgen op een eerdere verklaring van Trump. Volgens de Amerikaanse president was er een “zeer wezenlijke kans” dat de top kon worden vertraagd. Ook dreigden sommige Amerikaanse functionarissen, waaronder vicepresident Mike Pence en nationale veiligheidsadviseur John Bolton, met een lot vergelijkbaar met dat van het Libië van Moammar al-Qadhafi, indien Noord-Korea zijn kernwapenprogramma niet zou opgeven. Qadhafi werd in 2011 tijdens een door de NAVO gesteunde opstand tegen zijn bewind omvergeworpen en gelyncht. Het land verkeert nog altijd in een burgeroorlog.

“VS weten te weinig over ons”

“In het licht van de opmerkingen van de hooggeplaatste politici van de VS die zich nog niet bewust zijn van deze grimmige realiteit en de Democratische Volksrepubliek Korea vergelijken met Libië, dat een tragisch lot heeft doorgemaakt, ben ik tot de conclusie gekomen dat ze te weinig over ons weten”, aldus Choe.

Om hun woorden te lenen: We kunnen er ook voor zorgen dat de VS een verschrikkelijke tragedie meemaken die ze tot nu toe niet hebben meegemaakt of waaraan ze zelfs niet hebben gedacht”, zei de Noord-Koreaanse viceminister. “Ik kan mijn verbazing niet onderdrukken over zulke onwetende en domme opmerkingen die uit de mond van de Amerikaanse vicepresident komen.”