NMBS-kopvrouw Sophie Dutordoir wil de omstreden NMBS-holdings Eurostation en Eurogare opdoeken. Dat brengt De Tijd. Deze dochterbedrijven werden opgestart in de jaren ’90 om een aantal stationrenovaties door te voeren, maar gaandeweg zette men meer en meer – megalomane – stationsprojecten op poten waar veel geld werd ingepompt. Dit tot ergernis van vorige spoorbaas Jo Cornu, maar nu ook duidelijk huidige spoorbazin Dutordoir.

De renovatie van Antwerpen-Centraal, de ‘Diabolo’-verbinding naar de luchthaven van Zaventem, het megastation Luik-Guillemins, maar ook het nog steeds lopende bouwproject rond Gent-Sint-Pieters… het zijn allemaal allemaal grootschalige en prestigieuze stationsprojecten waar studiebureaus Eurostation en Eurogare een rol inspeelden. En dat kostte handenvol geld aan de NMBS (en dus ook aan de belastingbetaler die elk jaar miljarden euro’s toelegt aan de sporenmaatschappij).

NMBS is spoor van (geld)vernieling beu

En aan die geldverspilling, tenminste via de kanalen van Eurostation en Eurogare, wil Dutordoir graag een einde aanmaken. De intentie is er om Eurogare en Eurostation ten grave te dragen. De vehikels waren ook al Jo Cornu een doorn in het oog. Het personeel dat er nog werkt – er werden al heel wat functies afgevloeid overheen de haren – zouden geïntegreerd worden in de rest van de NMBS.

“Eurostation en Eurogare vormen een parallel circuit”, zo klinkt het het spoorbedrijf in De Tijd. De NMBS wil zich naar eigen zeggen bezig houden met haar kerntaak: passagiers tijdig en comfortabel verplaatsen naar hun bestemming. Dit zonder al te veel overbodige omkadering. “De tijd van overgedimensioneerde stations is voorbij”, zo liet Dutordoir nog vorig jaar optekenen.

Historiek van wanbeheer

Ook in de buitenwereld was er veelvuldige kritiek op de dochterorganisaties. Critici wezen op de immer groeiende kosten van de grootschalige stationsprojecten in Luik en Bergen. Terwijl hield men zich tevens bezig met vastgoedprojecten in het verre buitenland, zoals een busstation in Jamaica. Een audit uit 2015 legde hierboven nog bloot dat belangenvermenging, normvervaging en disproportionele onkostenvergoedingen schering en inslag bleken bij Eurostation. De audit koste de kop aan verschillende figuren uit het bovenkader zoals CEO Herwig Persoons, maar ook financieel directeur Luc Verhaeren en juridisch hoofd Thierry de Limburg Stirum werden de laan uitgestuurd.

Eerdere pogingen van oud-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) om Eurostation en Eurogare onder te brengen in TUC Rail, het studiebureau van infrastructuurbeheerder Infrabel, liepen af met een sisser. Het is afwachten of de plannen nu wel kunnen uitgevoerd worden. De machtige Jean-Claude Fontinoy, NMBS-voorzitter en vertrouweling van vice-premier Didier Reynders (MR), is namelijk al jaren voorzitter van het Waalse Eurogare. Dutordoir streek Fontinoy vorig jaar nog maar tegen de haren in inzake het inperken van politieke benoemingen.