De nieuwe populistische Italiaanse regering van de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtsnationalistische Lega wil 500.000 illegale migranten het land uitwijzen, want “uitzettingsbevelen volstaan niet”.

In het programma, dat op vrijdag werd voorgesteld, wordt in het luik migratie opgeroepen om zo’n 500.000 illegale migranten die in Italië verblijven uit te wijzen. “Vandaag de dag zijn er ongeveer 500.000 illegale migranten in Italië […] uitzettingsbevelen volstaan niet: diegenen die geen verblijfsrecht hebben, moeten terugkeren naar hun land van herkomst”, staat in het programma te lezen.

Tijdelijke verblijfscentra

Het programma roept op tot een snellere uitwijzing en repatriëring dan vandaag het geval is. De migranten die zullen worden uitgewezen zullen opgesloten worden in “tijdelijke verblijfscentra”. In alle 20 Italiaanse regio’s zal er minstens één zo’n centrum komen.

Italië kreeg tijdens de migratiecrisis een disproportioneel aandeel aan migranten te verwerken, het land is dan ook de eerste halte in de Middellandse Zeeroute die vanuit Libië vertrekt. Daarom willen beide partijen ook een herziening van het Dublin-akkoord, volgens het welke asielzoekers in het eerste EU-land van aankomst asiel moeten aanvragen.