Het Openbaar Ministerie in Nederland zal de PVV van Geert Wilders niet gaan vervolgen. Daar was sprake van na de publicatie van een omstreden PVV-campagnevideo die werd uitgezonden in maart. Er werd 17 maal klacht ingediend tegen de rechtspopulistische politicus wegens het beledigen van groepen mensen en/of aanzetten tot haat, maar deze klachten worden nu allemaal geseponeerd. “Mooi. En terecht”, reageert Wilders tevreden.

Enkele weken geleden zond de PVV een spot uit die redelijk wat ophef veroorzaakte. In de video werd namelijk in grote blokletters weergegeven dat de islam gelijkstaat met vrouwenhaat, homohaat, jodenhaat, christenhaat, onderwerping, gedwongen huwelijk, eerwraak, totalitarisme, dierenleed, onrecht, slavernij, terreur, discriminatie en de dood. Onaanvaardbaar, vonden heel wat criticasters die klacht indienden. Echter, “de uiting in zijn geheel moet zo begrepen worden dat deze alleen gaat over de islam als godsdienst en niet over de aanhangers van die godsdienst”, zo oordeelt het Openbaar Ministerie. Wilders en zijn partij zullen dus niet vervolgd worden omwille van de videoboodschap.

“Smakeloos”, maar niet strafbaar

Dat de Nederlandse Openbare Omroep de desbetreffende video van de PVV uitzond, schoot bij vele islamitische en linkse organisaties in het verkeerde keelgat midden maart“Wij verwachten een excuus aan Nederland van de NPO”, liet Hasan Küçük, fractievoorzitter van de Islam Democraten destijds optekenen. “Nog voordat gezinnen aan het avondeten konden beginnen, werden zij en hun kinderen op televisie geconfronteerd met intolerantie, xenofobie en moslimhaat.”

Maar ondanks dat ook de liberale premier Mark Rutte (VVD) – die zijn eerste regering in 2010 nog vormde met gedoogsteun van de PVV – het filmpje “smakeloos” noemde, oordeelt het Nederlandse Openbaar Ministerie nu dat de PVV-video niet aanzet tot haat, discriminatie of geweld alsook dat er geen sprake is van ophitsing. De magistraten benadrukken dat de video de islam als godsdienst betreft, en niet de aanhangers ervan.

“Mooi. En terecht”, reageert Wilders op Twitter. “En binnenkort dus weer op televisie in de zendtijd van politieke partijen. De waarheid over de islam.”

ADVERTENTIE