Vorige week kreeg een derde moskee in Zweden toestemming om via luidsprekers op te roepen tot gebed. In de toekomst moet dat in alle Zweedse moskeeën kunnen, vindt de moslimgemeenschap in Zweden. “Veel Zweedse burgers zijn moslims”, aldus woordvoerder Avdi Islami. “Zij hebben dezelfde rechten als alle anderen in dit land.”

Zweden profileerde zich bij de explosie van de vluchtelingencrisis in 2015 als een progressief rolmodel en voorbeeldfiguur inzake immigratie, waardoor de populatie moslims er verveelvoudigd is in enkele jaren tijd. De meeste van de honderdduizenden migranten en asielzoekers die in Zweden toekwamen, komen immers uit islamitische landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Islamitische boodschap verspreiden

Die moslims eisen steeds meer hun plaats op in de publieke ruimte en de samenleving, dat bleek ook uit onderzoek dat de grote invloed van het Moslimbroederschap in Zweden aantoonde. Vorige week was er nog veel te doen over de oproep tot gebed in moskeeën. Dat gebeurde tot vorige week op 2 plaatsen in Zweden, in Karlskrona en Fittja. De moslimgemeenschap wil echter dat meer moskeeën mogen oproepen tot gebed via de luidsprekers, en het kreeg daarbij gehoor van de Zweedse overheid.

Onder druk van de moslimgemeenschap maakte de Zweedse overheid vorige week bekend dat vanaf heden ook in de moskee in Växjö elke vrijdag via de luidsprekers mag opgeroepen worden tot gebed. Nu wil de moslimgemeenschap in Zweden dat andere moskeeën dat voorbeeld volgen en ook een verzoek in te dienen bij de overheid. “We willen  die oproepen op meer plaatsen”, stelt Avdi Islami, woordvoerder van de Moslimstichting in Växjö.

Als meer moskeeën via luidsprekers mogen oproepen tot gebed, kan de islamitische boodschap worden uitgeroepen in het hele land, stelt Avdi Islami. Islami stelt niemand te willen “storen”, maar vindt dat de Zweden moeten respecteren dat mensen “verschillende boodschappen hebben”. “Er zijn veel moslims die Zweedse burgers zijn”, aldus Islami. “Zij hebben dezelfde rechten als alle anderen in dit land.”