Op een speciale topontmoeting van verschillende islamitische landen in Istanboel eisten moslimleiders een oprichting van een internationale troepenmacht om Palestijnen te beschermen. De oproep komt er nadat de gevechten aan de Gazastrook tussen Israëlische soldaten en Palestijnen het leven kostten aan tientallen Palestijnse demonstranten. Dat schrijft Reuters.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei tijdens de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) dat een vredesmacht opgericht moet worden zoals die in Bosnië en Kosovo in de jaren ’90. Erdogan zweerde ook dat er “gepaste politieke en economische maatregelen” genomen zullen worden tegen landen die de Verenigde Staten volgen om hun Israëlische ambassades van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Deze verhuis veroorzaakte heel wat furore in de internationale gemeenschap.

Erdogan vergelijkt de acties van Israël tegen de Palestijnen met hoe Duitsland joden behandelde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij berispte de VS dat de beslissing om haar ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, weer meer moed gaf aan Israël om de recente betogingen aan de grens met de Gazastrook met veel geweld neer te slaan. Amerikaans president Donald Trump nam de eerste stap om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Guatemala is het tweede land dat eerder deze week dezelfde verhuis volbracht, Paraguay liet al weten later deze maand te zullen volgen.

De laatste verklaring van de 57-koppige top beschreef het doden van ongeveer 60 Palestijnen die tegen de verhuis protesteerden als “barbaarse misdaden gepleegd door Israëlische troepen met de steun van de regering in Washington. Het geweld moet volgens de moslimlanden op de agenda van de VN-Veiligheidsraad en de Algemene VN-Vergadering komen. Ze riepen de VN op om het geweld te onderzoeken.

De top werd ook bijgewoond door VS-bondgenoot koning Abdullah van Jordanië. Zijn dynastie is de bewaarder van moslimsites in Jeruzalem. Abdullah reageerde: “[De verhuis] verzwakt de vredespijlers (…) en verergert de wanhoop die leidt naar geweld.” De Iraanse president Hassan Rouhani riep alle moslimlanden op om “hun banden met het Zionistische regime (Israël) volledig af te breken en hun handelsverdragen en economische banden met de VS te herzien”.

Erger dan nazi Duitsland

Erdogan noemde Israël een “terroristenstaat” en vergeleek het land met nazi-Duitsland: “De kinderen van zij die slachtoffer waren van alle soorten martelingen in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vallen nu Palestijnen aan met methoden die de nazi’s in verlegenheid zouden brengen.” Het aanhoudende geweld in de Gazastrook resulteerde erin dat Turkije en Israël elkaars diplomaten het land uitgezet hebben.

Israëlisch minister van Financiën Moshe Kahlon reageerde op de vraag of zijn land de banden met Turkije helemaal zou verbreken: “We hebben uitstekende economische banden met Turkije. En deze relaties zijn zeer belangrijk voor beide partijen.” Israël is namelijk volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de tiende grootste exportmarkt voor Turkse producten met in 2017 naar schatting 3,4 miljard dollar aan goederen.

De hulpkreten van Palestijnen komen echter hard aan bij vele Turken, vooral de nationalistische en religieuze kiezers die de basis van Erdogans kiespubliek vormen. Erdogan voert momenteel campagne voor een mogelijke herverkiezing volgende maand. Een verbale krachtmeting met Israël kan hem dus extra vertrouwen bij zijn stemmers geven.