Bij massaprotesten aan de grens met Gaza zijn zeker 43 Palestijnen omgekomen. Het Israëlisch leger had gewaarschuwd dat ze met scherp zouden schieten indien iemand de grens probeerde te naderen. Net vandaag verhuist de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Morgen worden nog hevigere protesten verwacht.

Het verhuizen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem was een van de campagnebeloften van president Donald Trump. Tijdens de openingsceremonie van de ambassade bedankte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) Trump voor “de moed om uw beloften na te komen”. In een opgenomen boodschap zei Trump, die zelf niet aanwezig was op de ceremonie, dat hij zich zal blijven inzetten voor vrede tussen Israël en de Palestijnen.

43 doden bij poging grenshek te doorbreken

Trump werd bij de plechtigheid vertegenwoordigd door zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner. Daarbij zei Kushner dat het voor beide partijen mogelijk was om meer te verkrijgen dan af te moeten geven in om het even welke vredesovereenkomst. “Jeruzalem moet een stad blijven die mensen van alle geloofsovertuigingen bij elkaar brengt”, aldus Kushner.

Terwijl de ceremonie in Jeruzalem plaatsvond ontaarde Palestijnse protesten in de Gazastrook al snel in bloedvergieten. Er zouden daarbij minstens 43 Palestijnen zijn omgekomen. Dat is de hoogste dodentol in een dag tijd sinds 30 maart. Sinds die dag begon een reeks protesten waarbij het recht op terugkeer werd geëist naar hun voorouderlijke huizen in Israël.

Tienduizenden Palestijnen waren naar de grens van Gaza gestroomd en poogden het grenshek te benaderen en over te steken. Er werd ook met stenen naar de Israëlische veiligheidsdiensten gegooid.

Het Israëlische leger had eerder al gewaarschuwd dat zij dat niet zouden toestaan en dat zij met scherp zouden schieten. Volgens Israël zijn de protesten een voorwendsel van Hamas, dat de plak zwaait in de Gazastrook, om door het hek te breken. Vandaag zou Israël ook stellingen van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd hebben.

Nakba

Er wordt verwacht dat de protesten morgen hun hoogtepunt bereiken. Terwijl de Israëli’s vandaag feestelijk hun onafhankelijkheid herdenken, staat 15 mei bij de Palestijnen bekend als de ‘Nakba’ of ‘catastrophe’. Ook de Ramadan zal morgen van start gaan.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn “eeuwige en ondeelbare hoofdstad”. Daarbij hoort ook Oost-Jeruzalem, dat Israël na de Zesdaagse Oorlog in 1967 op Jordanië veroverde en annexeerde. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem net als de hoofdstad van hun staat zien.

ADVERTENTIE