Geschokte reacties alom in politiek België op het Israëlische ingrijpen. Zo veroordelen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het geweld van het Israëlische leger. Premier Charles Michel (MR) bepleitte op Radio 1 een internationaal onderzoek naar de dodelijke protesten aan de grens. “Ook op internationaal niveau is straffeloosheid geen optie. Dat geldt voor beide kampen”, aldus Michel.

Gisteren kwamen bij massaprotesten aan de grens tussen Gaza en Israël zo’n 50 Palestijnen om. Hoewel het Israëlische leger had gewaarschuwd dat ze Palestijnse pogingen om de grens over te steken niet zouden tolereren, werd dit wel geprobeerd met een totale ontsporing als gevolg. “Een drama”, reageert Michel tegenover Radio 1. “Een neutraal en onafhankelijke onderzoek zou een kans zijn om duidelijkheid te scheppen wie verantwoordelijk is. Ook op internationaal niveau is straffeloosheid geen optie. Dat geldt voor beide kampen”.

Moet de EU ingrijpen?

Volgens Reynders is “het geweld […] onaanvaardbaar”. “Israël heeft burgers geviseerd. Het moet de mensenrechten respecteren”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken op Bel RTL. Hamas echter, gaat volgens de Franstalige liberaal ook niet vrijuit. Zo verwijt hij de terroristische organisatie het sturen van duizenden mensen naar de grens.

“We zijn steeds verder verwijderd van een oplossing in het Midden-Oosten”, verklaarde Reynders tegenover Bel RTL. Volgens hem is het tijd dat de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid opneemt. Unilaterale acties ondernemen – zoals de Verenigde Staten  met het verhuizen van hun ambassade naar Jeruzalem – heeft weinig zin, denkt Reynders.

Bourgeois: “Schokt ieder weldenkend mens”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert eveneens vol afgrijzen op wat zich gisteren aan de grens afspeelde. Dit schokt volgens hem “elk weldenkend mens”. “Hamas handelt totaal onverantwoordelijk door mensen massaal de grens over te sturen, in volle bewustzijn dat dit door Israël beantwoord zal worden met een harde reactie. Maar ook het neerschieten van ongewapende protestvoerders door het Israëlische leger is buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar”, citeert BELGA de Vlaamse minister-president.