Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten dat het zijn ambassade in Teheran zal sluiten en de Iraanse ambassadeur het land uit zal wijzen. Rabat beschuldigt Iran en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah ervan strijders van het ‘Polisario Front’ op te leiden en te bewapenen.

Volgens de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita heeft Rabat bewijzen dat Iran en Hezbollah logistieke en financiële steun gaven aan Polisario via de Iraanse ambassade in Algiers. Bourita zei dat hij eerder op de dag het bewijsmateriaal aan zijn Iraanse tegenhanger Teheran voorlegde.

Wapen- en geldleveringen aan Polisario

“Deze maand stuurde Hezbollah SAM9-, SAM11- en Strela-raketten naar het Polisario met de medeplichtigheid van de Iraanse ambassade in Algiers”, aldus Bourita. “Marokko kreeg geen andere keuze dan in actie te komen en de diplomatieke banden te verbreken en zijn ambassade in Teheran te sluiten.”

Volgens de Marokkaanse regering heeft de beslissing om de banden nu te verbreken niet te maken met de steeds hoger oplopende spanning tussen Saoedi-Arabië, Israël en Iran. In een verklaring ontkende Hezbollah de beschuldigingen. Volgens de sjiitische groepering nam Marokko het besluit onder “Amerikaanse, Israëlische en Saoedische druk”.

Spanning in Westelijke Sahara loopt op

De spanning liep de afgelopen maanden op in de Westelijke Sahara, wat door Marokko als zijn ‘Zuidelijke Provincies’ wordt beschouwd. Het gebied is grotendeels geannexeerd door Marokko, maar kleine delen bevinden zich in handen van de guerillabeweging Polisario. Die beweging, aanvankelijk gestoeld op socialistische principes, wil de onafhankelijkheid voor de bevolking van de Westelijke Sahara.

In 1976 riep Polisario de Arabische Democratische Republiek Sahara uit, maar tot op heden bestaat die slechts uit een regering in ballingschap in Algerije. In de jaren 80 wierp Marokko de zogenaamde ‘Marokkaanse barrière’ op, een bouwwerk bestaande uit zandwallen en andere verdedigingswerken, en veroverde zo gaandeweg de grootse delen van de Westelijke Sahara.