Luik – bestuurd door de PS en cdH – heeft een private stichting genaamd ‘Tadam’ de opdracht gegeven om een drugsgebruiksruimte in te richten en uit te baten. Nochtans is dat strafbaar sinds 1921, wanneer een wet werd ingesteld tegen ‘opium dens’ of opiumkitten. De geraamde kostprijs van het project in Luik bedraagt maar liefst 1 miljoen euro. En ondanks het nultolerantiebeleid in het regeerakkoord zal de federale regering niet tussenkomen.

De stad Luik van PS-burgemeester Willy Demeyer zal de eerste Belgische drugsgebruiksruimte inrichten. “Op die manier kunnen ze geen overdraagbare ziektes krijgen”, klinkt het. Junkies kunnen zo toegang krijgen tot schone naalden en aandoeningen als HIV en hepatitis vermijden. Bovendien zou het ook de bedoeling zijn dat gebruikers de toegang krijgen tot afkicktrajecten. Enig probleem: zo’n ruimtes zijn illegaal volgens een wet van 1921.

De Block: “Zeer neutraal tegenover dit project”

“In het regeerakkoord staat dat we een nultolerantiebeleid voeren tegenover drugs. Het zal dus niet gaan om deze wet te veranderen”, zo vertelt Gezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld). Toch zal de federale overheid niet optreden tegen het project. “Ik sta zeer neutraal tegenover dit project. De stad luik heeft er lang onderzoek naar gedaan en zegt dat er in het buitenland positieve voorbeelden zijn.” Luiks burgemeester Demeyer heeft naast met De Block ook overleg gepleegd met Justitieminister Koen Geens (CD&V) om vervolging te voorkomen.

Ondanks de kostprijs van 1 miljoen euro verwacht men in het milieu niet dat het gebruik zal afnemen door het project. “Het zal het aantal gebruikers niet meteen terugdringen”, getuigt Brussels straathoekwerker Philippe Keymeulen bij vzw Diogenes op Radio 1. Zijn organisatie werkt veelvuldig met daklozen en druggebruikers. “Maar het zorgt wel voor een veilige omgeving. Nu geven druggebruikers vaak naalden aan elkaar door, waardoor ze soms besmet geraken met HIV en hepatitis. Die behandelingen kosten ook stukken van mensen. Ik ben er [dus] van overtuigd […] dat we op latere [tijdstippen] heel veel van [die 1 miljoen euro] zullen overhouden.”

(Lees verder onder de tweet.)

Toch wetswijziging?

Ondanks de communicatie van De Block hoopt burgemeester Demeyer zelfs op een wetswijziging bovenop het reeds aangekondigd uitblijven van een federaal optreden. Demeyer vroeg daarom aan de PS-fractie om twee oude wetsvoorstellen vanuit 2013 opnieuw op de agenda te plaatsen, zo weet BELGA. Dit moet de wet uit 1921 ongeldig maken. Destijds werden de voorstellen verworpen door CD&V, Vlaams Belang en N-VA.

Eerder dit jaar keurde het Waalse parlement reeds een unaniem resolutie goed om in grote steden zoals Luik en Charleroi omkaderde verbruiksruimtes voor drugsgebruikers in te richten. Dit “uit bekommernis om de volksgezondheid”. Een resolutie is echter adviserend. Het federale niveau behoudt de bevoegdheid over drugswetgeving.

Vorig jaar liet ook PS-voorzitter en burgemeester van Bergen Elio Di Rupo reeds weten een ‘cannabis social club’ te willen inrichten in Bergen. Volgens Di Rupo is het “veel beter […] dat de overheid het gebruik regelt en controleert, in plaats van de drugsmaffia rijk te maken en de gezondheid van onze jongeren in gevaar te brengen”.

ADVERTENTIE