Vandaag werden er in de voormiddag verschillende schoten in het centrum van Luik gehoord. Aan BELGA laat de politie weten dat één man twee agenten en een voorbijganger om het leven heeft gebracht. De dader zou “Allahoe Akbar” hebben geroepen tijdens zijn moordpartij. De vermoedelijke moslimterrorist is “geneutraliseerd”, zo brengt ook Het Nieuwsblad.

Rond 10.30 uur vond er ter hoogte van café Aux Augustins, in het centrum van Luik, een schietincident plaats. Een gewapende man die – althans zo bericht men – ‘Allahoe Akbar’ riep, opende het vuur op twee politieagenten. Daarna liep hij weg en gijzelde hij een poetsvrouw in het lyceum ‘Léonie De Waha’. Even later werd hij door de speciale eenheden geneutraliseerd. Verschillende Waalse media stellen evenwel dat er ook één voorbijganger om het leven kwam.

Schutter Luik: gekend voor criminele feiten

De vermoedelijke terrorist Benjamin Herman, is een dertiger met de Belgische nationaliteit uit Rochefort. Gisteren werd hij op basis van een uitgaansvergunning volgens Het Laatste Nieuws vrijgelaten uit de gevangenis van Lantin. Hoewel de man niet bekend stond voor radicalisme of terreur, zou hij tijdens de gevangenis zijn geradicaliseerd. Volgens de RTBF zouden zijn medegevangenen de schutter als “marginaal en gewelddadig” omschrijven.

Ondanks zijn gewelddadige aard, kwam de schutter in aanmerking voor een vervroegde vrijlating. In die context moet ook zijn uitgaansvergunning worden bekeken. Deze zou namelijk zijn reclassering moeten toelaten. Het is evenwel niet de eerste keer dat Benjamin Herman de gevangenis mocht verlaten. In het verleden hield hij zich evenwel aan de gemaakte afspraken.

Terreuronderzoek

Het federaal parket, dat bevoegd is voor terrorisme, neemt het onderzoek naar de schietpartij voor haar rekening. Dit impliceert dat het federaal parket van een terreuraanslag lijkt uit te gaan.

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad rond 16.30 uur samen, laat de woordvoerder van premier Charles Michel aan Het Laatste Nieuws weten. Een verandering van het dreigingsniveau, zit er op het eerste zicht niet aan te komen.