“N-VA heeft geen plaats in de Pride Parade”. Zo klinkt het bij VZW Ex Æquo. De linkse LGBT-organisatie laat ten aanzien van BELGA echter wel weten dat men de onregelmatigheden rond de N-VA-praalwagen op de Gay Pride van afgelopen weekend, waarbij N-VA’ers werden lastig gevallen en vlaggen afgerukt, betreurt. Maar men blijft achter het ‘protest’ van de Ex Aequo-leden die de N-VA-praalwagen voor een poos tegenhielden, staan.

De Franstalige organisatie VZW Ex Æquo blijft, ondanks verontwaardigde geluiden in pers en publieke opinie, vasthouden aan de ‘die-in’-actie jegens de deelname van N-VA aan de Gay Pride Parade. Die partij deed, net zoals nagenoeg alle Belgische partijen behalve het Vlaams Belang, ook dit jaar mee aan ‘de Pride’, formeel gekend als ‘The Belgian Pride’.

Protest escaleert

Maar niet iedereen nam de Vlaams-nationalisten deze deelname in dank af. Nadat de N-VA-stoetwagen geblokkeerd werd, werd één minuut stilte gehouden in protest “tegen de aanwezigheid van de extreemrechtse politieke partij, die fundamenteel onze strijd schaadt”.

Hierna liep het protest echter uit de hand. Extreemlinkse activisten en anarchisten vielen de praalwagen van de N-VA aan en rukten vlaggen en partijsymbolen af. Pas nadat de politie tussenkwam kon de stoet en de N-VA-praalwagen verder. N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemde het incident op Twitter “linkse verdraagzaamheid in de praktijk”. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) had weinig begrip voor de actie en noemde de linkse actievoerders laffe “idioten” die haat verspreiden.

(Lees verder onder de tweet.)

Geen spijt

Bij Ex Æquo is er echter geen sprake van spijt. De onregelmatigheden worden betreurd, maar de linkse LGBT-organisatie post wel trots foto’s van het geweldloze protest op haar Facebook-pagina, gepaard met een apologetische update.

“Deze zaterdag […] hebben militanten van VZW Ex Æquo tijdens enkele minuten een geïmproviseerde ‘die-in’-actie (waarbij men in tegenstelling tot een ‘sit-in’ niet gaat zitten, maar doet alsof men sterft, red.) en een minuut stilte uitgevoerd. […] We hebben tijdens enkele minuten de praalwagen van de NV-A (sic) geblokkeerd die direct na de onze volgde”, zo luidt het op Facebook. “We herdachten zij die stierven aan HIV en protesteerden tegen het beleid van een extreemrechtse partij, die onze fundamentele rechten verstoort.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Ce samedi 19 mai, en plein cortège de la Pride, des militants de l’ASBL ExAequo ont improvisé pendant quelques minutes…

Publiée par ASBL EX AEQUO sur lundi 21 mai 2018

“Geen plaats voor N-VA zolang…”

En hoewel de organisatie dus de onregelmatigheden betreurt die volgden na de ‘die-in’ benadrukt Ex Æquo in een persmededeling dat “zolang de NV-A (sic) haar politiek voorzet, het niet de plaats is van de partij om samen met alles en iedereen de seksuele en genderdiversiteit te vieren. […] Haar beleid maakt vandaag een integraal onderdeel uit van de geweldplegingen die op onze gemeenschappen wegen”. Dit niettegenstaande de LGBT-inspanningen van regeringspartij N-VA voor onder andere transgendertoiletten in de Vlaamse overheid en de transgenderwet.

De organisatie achter de Pride Parade veroordeelde wel de acties tegen de wagen van N-VA: “Het is belangrijk dat iedereen hier welkom is en we om te beginnen naar elkaar luisteren”, aldus Pride-coördinator Elio De Bolle tegenover BELGA. “We moeten elkaar niet fysiek aanvallen omdat we een andere mening hebben.”