Sinds 2014 is voormalig Belgisch premier Yves Leterme (CD&V) secretaris-generaal van Idea, een organisatie die steun verleent aan landen die stappen zetten in de richting van een democratische samenleving. Volgens de Zweedse nieuwssite OmVärlden brengt Leterme de organisatie met een Belgisch belastinggeschil in de penarie. Het gevolg? De organisatie heeft KPMG de opdracht gegeven om de zaak nu te onderzoeken. Dat schrijft De Standaard.

Leterme verdient zo’n 14.500 euro per maand. In principe moet hij daarop als internationale ambtenaar in Zweden geen belastingen op betalen. De Belgische belastingdiensten zijn het hier echter niet mee eens en willen een stuk van de koek. Zo menen zij dat ze de voormalige premier mogen belasten op het loon dat hij krijgt wanneer hij niet in Zweden werkt. Het vervelende voor de Leterme? Hij dient, in hoofde van zijn functie, veel te reizen.

Leterme is het evenwel niet eens met de Belgische belastingdienst. Om uit te zoeken hoe het precies zit, besliste het auditcomité van Idea om een Belgisch en Zweeds advocatenkantoor aan te stellen. In de tussentijd betaalt de organisatie aan Leterme zijn belastingen terug. De reden hiervoor? In het contract van de voormalige premier is een nettoloon afgesproken.

45.861 euro aan belastingen terugbetaald?

De zaak rond Leterme kwam aan het rollen door middel van een anonieme brief. Daarin stond dat Idea al voor zo’n 45.861 euro aan belastingen heeft terugbetaald. Tegenover De Standaard stelt de voormalige premier dat die bedragen hem “onbekend” zijn. Ook heeft hij in de Zweedse hoofdstad Stockholm een klacht tegen onbekenden ingediend wegens de “lasterlijke aantijgingen” in de brief.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Fiscaal paradijs Luxemburg: Ook Leterme verwikkeld in postbusbedrijf

Het belastinggeschil veroorzaakt Leterme evenwel heel wat ongemak. Zo moet KPMG Stockholm van verschillende leden-landen Idea doorlichten, niet alleen met betrekking tot de vergoeding van Leterme, maar ook naar ‘mogelijke managementproblemen’. Verder heeft Zweden – een van de grootste donateurs van Idea – in tussentijd zijn bijdrage geschorst. Volgens de bevoegde Zweedse staatssecretaris is hetgeen wat Leterme vraagt “onredelijk”. “Dit kan niet uitgelegd worden aan de belastingbetalers in Zweden en de andere landen”, zo citeert OmVärlden de staatssecretaris.