Volgens een nieuwe peiling van Reuters verdubbelden de goedkeuringscijfers onder zwarte Amerikaanse mannen in de week van 22 tot 29 april. Dat is in dezelfde week dat rapper Kanye West in een mediastorm terecht kwam door zijn steun te betuigen aan president Donald Trump en andere rechtse persoonlijkheden.

Volgens een peiling van Reuters steeg de steun voor president Donald Trump onder de zwarte mannelijke Amerikaanse bevolking in een week tijd van 11 procent naar 22 procent, een verdubbeling dus. De algemene steun voor Trump onder zwarte Amerikanen verdubbelde ook bijna, van 8,9 procent naar 16,5 procent.

Verdubbeling in steun

De peiling, waarvoor zo’n 200 zwarte Amerikaanse mannen ondervraagd werden en die dus mogelijk afwijkt van de werkelijkheid, toonde ook aan dat meer zwarte mensen gemengde gevoelens hadden voor de president. “Dit zou kunnen suggereren dat het doel van Kanye West, om de geest te ontsluiten om buiten de ‘gedachtenplantage’ van links te zien, mensen bereikt”, schrijft John Nolte van het rechtse nieuwsmedium Breitbart.

22 procent en 16,5 procent lijken nog altijd ontzettend lage cijfers. “De waarheid is echter dat als er echt sprake is van een toename van de steun voor Trump onder de zwarte kiezers, zelfs een toename die de helft is van wat we hier zien, het effect in de echte wereld enorm kan zijn”, aldus Nolte.

“We leven in een 50/50-land waar met de kleinste marges grote verkiezingen worden gewonnen en verloren”, verduidelijkt Nolte. ‘Democraten houden hun coalitie in stand door talloze kleinere coalities te maken. Als slechts één van die coalities, met name de zwarte kiezers die op een betrouwbare manier voor de Democraten in de marge van 95 procent hebben gestemd, zelfs maar een beetje uiteenvalt, kan het hele kaartenhuis omvallen.”

Kanye West: “Trump is mijn broer”

De peiling werd afgenomen op 29 april, die van de week daarvoor op 22 april. Dat was net de week dat Kanye West zijn steun betuigde aan de zwarte conservatieve Candice Owens. Owens beschuldigde ‘Black Lives Matter’-activisten ervan zich in een slachtofferrol te wentelen. Ook tweette hij: “Je hoeft het niet eens te zijn met Trump, maar de menigte kan er niet voor zorgen dat ik niet van hem hou. We zijn allebei draken-energie. Hij is mijn broer. Ik hou van iedereen. Ik ga niet met alles akkoord wat iedereen doet. Dat maakt ons tot individuen. En we hebben recht op de onafhankelijkheid van denken.”

Ook zorgde hij deze week voor controverse door te zeggen: “Als je over slavernij hoort die 400 jaar duurde. 400 jaar? Dat klinkt als een keuze.” De laatste tijd tweette hij ook citaten van de conservatieve zwarte Amerikaanse intellectueel Thomas Sowell, waarin geïnsinueerd wordt dat de Democraten, dus niet de Republikeinen, de “echte racisten” zijn.

In de nasleep van zijn uitlatingen over “400 jaar slavernij” betuigde popster Justin Bieber zijn steun aan Kanye West. In een post op Instagram schreef Bieber: “Het is onze taak om lief te hebben, niet om het altijd eens te zijn. Hou van je, Kanye!”