Naar het einde van deze legislatuur toe wil de Kamercommissie Naturalisaties de achterstand van ‘nog slechts’ 8.568 dossiers wegwerken. Dat verkondigde de voormalige voorzitter van de commissie, Georges Dallemagne (cdH), maandag in La Dernière Heure. De aankondiging komt er na eerdere gelijkaardige berichten vanwege de commissie.

De commissie kampte jaren met een gigantische achterstand. Deze is thans sterk ingekrompen, maar bepaalde hangende naturalisatiedossiers werden al meer dan tien jaar geleden ingediend. “Die mensen hebben nooit antwoord gekregen”, zegt Dallemagne in La Dernière Heure. De achterstand zou evenwel verdwenen zijn in 2019, op het einde van deze legislatuur. Eenzelfde boodschap werd eind vorig jaar reeds gebracht door huidig commissievoorzitter Nahima Lanjri (CD&V).

De commissie behandelde overheen de jaren vele duizenden dossiers. Tussen ’96 en ’12 werden 226.417 dossiers behandeld. In de overgrote meerderheid van de gevallen – 135.000 gevallen of 60 procent van het totaal – werd de Belgische nationaliteit toegekend. Vorig jaar kregen zo nog 675 VN-vluchtelingen, 475 Marokkanen, 162 Roemenen, 279 Congolezen en 118 Armeniërs de Belgische nationaliteit. Ook Europeanen worden begenadigd. 43 Fransen, 41 Italianen, 25 Nederlanders en 4 Britten werden vorig jaar tevens Belg.

Naturalisaties voor iedereen?

Nochtans gelden sinds 2013 nieuwe regels. Belgen in spe moeten minstens 5 jaar verblijven, een van de drie officiële landstalen kennen en bewijzen dat men gewerkt heeft om zichzelf te integreren. In beginsel verloopt een naturalisatie-aanvraag nu via de lokale overheid. De Kamer behandelt echter nog aanvragen bij wijze van uitzonderlijke gunst. Denk bijvoorbeeld aan profsporters of wetenschappers.

Afgelopen februari klaagde Alain Destexhe, senator voor de MR, de grote hoeveelheid naturalisaties nog aan. Dit met behulp van een studie uitgevoerd door de rechtse denktank Gatestone. De totale toestroom over 10 of 20 jaar tijd wordt nooit of zelden meegedeeld, zo lichte Destexhe toe. Volgens de Franstalige liberaal vallen 40.000 naturalisaties per jaar wel nog relatief mee in de hoofden van de mensen. Maar de afgelopen 12 jaar bijeen geteld gaat het om meer dan 600.000 naturalisaties – 6 procent van de Belgische bevolking.