Vandaag was een hoogdag voor het Vlaams Parlement. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker (EVP), kwam het parlement toespreken. Het vuurwerk moest evenwel niet in de redevoering van de Commissievoorzitter worden gezocht maar bij de Vlaamse parlementsleden.

Dat de Vlaamse V-partijen het bezoek van Juncker niet onopgemerkt voorbij zouden laten gaan, stond in de sterren geschreven. Verschillende Vlaams-nationalisten hadden en hebben immers felle kritiek op de manier hoe de Europese Commissie omging met de Catalaanse crisis. Vlaamse Belang stipte echter nog een ander punt aan. Wanneer Juncker bij het Vlaams parlement arriveerde, stonden er verschillende Vlaams Belangers met een briefje van €339 euro.

“De EU is niet alleen ondemocratisch maar ook duur: ze kost élke Vlaming élk jaar €339 te veel. In ruil krijgen we onder anderen massa’s immigranten en geweld tegen Catalanen. Neen, bedankt!”, zo liet de partij op Twitter weten.

Juncker versus Catalaanse kwestie

Na een lange, weinig geanimeerde, toespraak begon N-VA-fractieleider Matthias Diependaele te fulmineren tegen de manier waarop de Europese Commissie de Catalaanse crisis trachtte te bezweren. “Toen honderden vreedzame Catalaanse burgers brutaal in elkaar werden geslagen, bleef het oorverdovend stil bij alle Europese beleidsmakers. Nog steeds wendt u het hoofd af van de verkozen politici die al maanden opgesloten zitten in Spaanse gevangenissen”, citeert De Tijd de N-VA’er. “We hadden op meer moed van de Europese Unie gehoopt”.

(Lees verder onder de video.)

Daarnaast verweet Diependaele de Commissie een zekere vorm van hypocrisie. “Wat voor Polen en Hongarije wel kan, lijkt niet te lukken voor de Spaanse politieke geestesgenoten van de huidige Europese bestuursploeg”, klonk het bij de N-VA’er. “U laat daardoor alle Europeanen in de steek”, citeert De Tijd Diependaele. Het opmerkelijke? Zo luid het applaus op N-VA-banken klonk, zo stil was men bij de overige meerderheidspartijen met betrekking tot Catalonië.

Juncker had weinig op met de kritiek van de Vlaams-nationalistische meerderheidspartij. “De Commissie respecteert de nationale rechtsorde en de justitie van elke lidstaat. Geweld is nooit een goed antwoord. In de Catalaanse kwestie heeft de Commissie de rol van bemiddelaar opgenomen. Daarvoor heb je het vertrouwen van beide partijen nodig”, zo stelde hij. Ook citeerde hij volmondig voormalig Frans president François Mitterand: “Le nationalisme, c’est la guerre”.

(Lees verder onder de tweet.)

Van Rompuy: “We moeten ons steeds meer zorgen maken om het populisme”

Heel wat zachter klonk het bij meerderheidspartijen Open Vld en CD&V. Bij monde van Peter Van Rompuy stelde de christendemocraten dat Europa voor immense uitdagingen staat. “Er is nog altijd de dreiging van het extremisme. We moeten ons steeds meer zorgen maken om het populisme. We kunnen in Europa niet tolereren dat de rechtstaat en de vrije media worden beknot”, aldus de christendemocraat.

Verder beklemtoonde Van Rompuy de noodzaak van een sterke Europese Unie. “Geen sterk Vlaanderen zonder een sterk Europa”, citeert De Tijd hem. Landen die de Europese mensenrechtenverdragen niet respecteren, zouden volgens hem financieel de pineut moeten zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

De liberalen riepen de Europese Commissie dan weer op om krachtiger te reageren op de acties van Amerikaans president Donald Trump (rep.). “De liberalen zijn het beu om de fratsen van een zekere meneer Trump te ondergaan. Van klimaat tot handel, over de VN tot nu de Irandeal. Ik vind dat u als Europees Commissievoorzitter hier krachtig op moet reageren”, stelde Rik Daems (Open Vld).