Een Japanse treinmaatschappij heeft zich geëxcuseerd voor een “onvergeeflijke fout” nadat een trein het station 25 seconden te vroeg verliet. In Japan is men bijzonder punctueel en tilt men zwaar aan dergelijke ‘fouten’. Het is het tweede dergelijke incident sinds afgelopen november.

Het bedrijf liet weten dat de “grote hinder die we verrichtten werkelijk onvergeeflijk was”. De treinbestuurder in kwestie was afgelopen vrijdag onder de indruk dat de trein Notogawa-Station, in de Japanse stad Higashiōmi, moest verlaten om 07u11, in plaats van de werkelijk geplande 07u12. Een ogenblik na het sluiten van de deuren realiseerde de bestuurder zijn ‘fout’, maar hij besloot om de deuren niet opnieuw te openen omdat dit net een vertraging van enkele seconden zou kunnen veroorzaken. Niemand ziende op het perron, vertrok de conducteur dan maar, 25 seconden vroeger dan voorzien.

Japanse punctualiteit

Toch waren er nog ‘gestrande’ passagiers die de trein in kwestie op wilden, zo bleek later. Ze trokken naar het bedrijf om klacht in te dienen en niet veel later werd een formele verontschuldiging gepubliceerd. Ook afgelopen november werd een gelijkaardige verontschuldiging uitgebracht in Japan toen een trein 20 seconden te vroeg vertrok.

Japan is een bijzonder geordend land waar men niet alleen staat op orde, netheid en punctualiteit maar ook in grote mate rekening houdt met de noden van de medeburger. Te laat komen op het werk of op school, wordt dan ook weinig tot niet gedaan in het Oosterse land.

(Lees verder onder de video.)

Ter vergelijking, in België worden treinvertragingen pas geregistreerd als ze langer zijn dan zes minuten. Meer dan 11 procent van de Belgische treinen reden vorige jaar met een vertraging groter dan 6 minuten. En vorige week werd nog een ‘stiptheidsactie’ gevoerd waarbij treinchauffeurs met opzet de treinen trager deden rijden omdat men hogere verloningen wil.