Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was te gast bij VTM Nieuws om er te praten over de geplande actie rond transitmigranten in Brussel-Noord die morgen zal plaatsvinden. Jambon zei: “We zullen die acties doorzetten tot we de netwerken van mensensmokkelaars ontmanteld en ontmoedigd hebben.”

Morgen zal de politie controles uitvoeren in het station Brussel-Noord. De transitmigranten die in het station verblijven zorgen al geruime tijd voor overlast. “De mensen zullen gecontroleerd worden. Als ze illegaal op ons grondgebied zijn, wat bij die mensen vaak het geval is, dan zullen zij uitgelegd worden dat men voor een asielprocedure kan gaan. Indien ze dit niet doen dan zijn ze wettelijk in overtreding en dan zal de politie optreden”, aldus Jambon.

In september vorig jaar werden er al soortgelijke acties in de stationsbuurt en het Maximiliaanpark georganiseerd. Toen noemde Jambon ze nog “effectief“. Dat de acties nu herhaald worden betekent niet dat ze niet effectief zijn zegt Jambon. Volgens hem kan je de strijd niet winnen zolang de netwerken van mensensmokkelaars niet aangepakt worden: “Op dat vlak zijn er al successen geboekt maar ze creëren zichzelf altijd opnieuw.” De netwerken bevinden zich volgens Jambon in verschillende landen en hebben overal vertegenwoordigers. Via internationale samenwerkingen wil hij ze in kaart brengen en ontmantelen.

De meeste illegalen mijden het station doordat ze gewaarschuwd zijn door het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. Zij zullen vanavond nog proberen om alle transitmigranten te informeren over de politieactie van morgen. De actie van morgen zal volgens Jambon wel nog nuttig zijn: “We zullen ons niet beperken tot het Noord-station alleen, we gaan ook naar andere plaatsen zoals het Maximiliaanpark.”

Beeld van transitmigranten

Volgens Jambon heeft de regering ook een beeld van wie de transitmigranten precies zijn doordat de dienst vreemdelingenzaken daar regelmatig controles rond doet: “De helft komt ongeveer uit de Maghreblanden, de anderen uit de klassieke landen zoals Ethiopië en Somalië.”

Jambon reageert ook op de Poolse truckers die deze week neergestoken werden door enkele transitmigranten die in een vrachtwagen probeerden te kruipen. “Zolang de netwerken van mensensmokkelaars actief zijn, zullen ze plaatsen zoeken om de transitmigranten over te brengen. Je kan niet alles op elk moment beveiligen. De plaatsen waar beveiligd en gecontroleerd wordt, daar is het probleem onder controle.”