De populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtsnationalistische Lega vroegen gisteren meer tijd om een regering te vormen.

Men verwachtte gisteren dat beide partijen hun coalitieplannen en de naam van de premier zouden voorstellen tijdens een ontmoeting met president Sergio Mattarella (PD). Maar na slechts 30 minuten verklaarde Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S), dat er nog steeds werk aan het programma was.

Di Maio: “Paar extra dagen”

“Wij zijn het ermee eens wij snel moeten bewegen, maar aangezien wij wat het regeringsprogramma voor de volgende vijf jaar zullen schrijven, is het zeer belangrijk voor ons om het zo goed mogelijk te doen, daarom hebben wij de president verteld dat wij een paar extra dagen nodig hadden”, aldus Di Maio.

De president willigde het verzoek in. Het zou dus nog enige tijd kunnen duren alvorens er de regering er is. De Lega zal op 19 en 20 mei een informeel referendum onder haar kiezers houden over de deal. De Vijfsterrenbeweging zal hetzelfde doen met haar kiezers, via een online stemming.

De populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de rechtsnationalistische Lega vertonen meer raakvlakken dan men aanvankelijk zou aannemen. Beide partijen staan kritisch tegen de EU, de Euro en de massamigratie. De Lega zou zeker 500.000 illegale migranten willen uitwijzen. Daarnaast staan ook een vlaktaks, het terugschroeven van de pensioenhervorming en een basisinkomen op het menu.

Zowel Di Maio als Lega-Leider Matteo Salvini hebben hun eigen ambities om premier te worden opgegeven. In plaats daarvan zal men een neutrale premier van een derde partij naar voren schuiven. “We hebben het niet over namen. Ik ben er zelfs trots op dat we het heftig hebben over het soort Italië dat we willen creëren”, aldus Salvini.

Europese Unie

President Mattarella, normaal gesproken een laagstaand figuur, waarschuwde dit weekend voor het belang van gezonde overheidsfinanciën en het behoud van de pro-EU standpunten van Italië.

De economische beloften van beide partijen lijken weinig verenigbaar te zijn met de begrotingsregels van de Europese Unie. Salvini en Di Maio lieten al verstaan dat ze bereid zijn de begrotingsbeperkingen van de EU aan te vechten om hun programma uit te kunnen voeren. “Of ik slaag erin om een regering te creëren die opnieuw onderhandelt over deze externe beperkingen, of het is een sprookjesboek. En ik wil niemand meenemen voor een ritje”, zei Salvini.