De Italiaanse president Sergio Mattarella (Partito Democratico) weigerde de eurokritische econoom Paolo Savona te benoemen tot minister van Economie. Bijgevolg staakt kandidaat-premier Giuseppe Conte (M5S) zijn pogingen om een nieuwe regering te vormen. Matteo Salvini en Luigi Di Maio, partijleiders van respectievelijk de rechtsnationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S), reageren woedend en spreken van buitenlandse druk “vanuit Brussel, Parijs of Berlijn”. De Lega wil nieuwe verkiezingen en M5S wil Mattarella afzetten wegens hoogverraad. Intussen lijkt president Mattarella een technocratenregering met een voormalige IMF-topman te willen vormen.

De bal ging aan het rollen toen de Italiaanse president Sergio Mattarella (Partito Democratico) de econoom Paolo Savona, die in het verleden vaak kritiek op de euro heeft geuit, weigerde te benoemen als minister van Economie. “Ik heb voor dit ministerie een gezaghebbende politieke figuur van de coalitiepartijen gevraagd, die niet gezien wordt als voorstander van een lijn die de uittreding van Italië uit de euro zou kunnen uitlokken”, aldus Mattarella.

(lees verder onder de tweet.)

Di Maio: “President afzetten wegens hoogverraad”

Na die aankondiging staakte kandidaat-premier Giuseppe Conte (M5S) zijn pogingen om een nieuwe regering te vormen. De partijleiders van de Lega en M5S reageerden woedend op de blokkering door Mattarella. Zo eiste de M5S-leider Luigi Di Maio dat het Italiaanse parlement Mattarella af zou zetten wegens hoogverraad of het overtreden van de grondwet.

“In dit land kan je een veroordeelde misdadiger zijn, een veroordeelde voor belastingfraude, […] je kan misdrijven tegen het openbaar ambt hebben gepleegd, er kan een onderzoek tegen je lopen wegens corruptie en je kan minister zijn. Maar als je kritiek op Europa heb geuit, kan je geen minister van Economische Zaken zijn”, aldus Di Maio. “Na vanavond is het echt moeilijk om te geloven in de instellingen en de wetten van de staat.”

(lees verder onder de tweet.)

Salvini: “Buitenlandse druk”

Lega-leider Matteo Salvini wil dan weer dat er nieuwe verkiezingen komen. “Of anders zien we je in Rome”, herhaalde hij doorheen de avond. Volgens hem zou de weigering van Mattarella om Savona als minister van Economie te benoemen wel eens het gevolg kunnen zijn van buitenlandse druk, vanuit Brussel, Parijs of Berlijn.

“Als er geen OK is in Berlijn, Parijs of Brussel, kan er in Italië geen regering worden gevormd. Het is een dwaasheid en ik vraag het Italiaanse volk dicht bij ons te blijven, want ik wil de democratie in dit land terugbrengen”, aldus Salvini.

Giorgia Meloni, partijleidster van de nationaalconservatieve Fratelli d’Italia – een bondgenoot van de Lega -, treedt de Vijfsterrenbeweging bij in hun eis om president Mattarella af te zetten. “We zullen het parlement vragen om Mattarella te beschuldigen van hoogverraad, omdat hij onder buitenlandse druk heeft gehandeld”, aldus Meloni.

Mattarella wil technocratenregering met voormalig IMF-topman

Mattarella, die zichzelf verdedigd door te stellen dat hij “het spaargeld van de Italianen moet beschermen” en het lidmaatschap van de euro “fundamenteel voor Italië” noemt, lijkt olie op het vuur te gooien door kort na de aankondiging de voormalige IMF-topman Carlo Cottarelli uit te nodigen voor een ochtendvergadering.

Het lijkt erop dat Mattarella op die manier een zakenregering van niet-verkozen technocraten op poten wil zetten. Zo een technocratenregering is net een van de dingen waartegen de Vijfsterrenbeweging en de Lega campagne tegen voerden tijdens de afgelopen verkiezingen. Het lijkt dan ook erg onwaarschijnlijk dat zo’n regering de steun van een meerderheid in het parlement zou kunnen vinden.