Het oogt zeer waarschijnlijk dat de antisysteempartijen – de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtsnationalistische Lega – in Italië samen zullen regeren. Indien die regeringsvorming mislukt volgen er nieuwe verkiezingen.

De populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de rechtsnationalistische Lega vertonen meer raakvlakken dan men aanvankelijk zou aannemen. Beide partijen staan kritisch tegen de EU, de Euro en de massamigratie. In een persverklaring die gisteren werd vrijgegeven staat te lezen dat zij “belangrijke mijlpalen” hebben bereikt inzake het vormen van een regering. Op dit moment lijkt het zeer waarschijnlijk dat beide partijen samen zullen regeren.

Berlusconi struikelblok

Tot voor kort lukte het Matteo Salvini (Lega) en Luigi Di Maio (M5S) niet om tot een overeenkomst te komen. Het voornaamste struikelblok leek oud-premier Silvio Berlusconi (Forza Italia) te zijn, een bondgenoot van Salvini. Di Maio weigerde met Berlusconi samen te werken omdat deze volgens hem een verpersoonlijking is van het “systeem”, waartegen hij en zijn partij opkwamen.

Woensdagnacht kondigde Berlusconi aan dat hij een coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega niet zou verhinderen. Desondanks kondigde de Italiaanse president Sergio Mattarella (PD) aan dat hij bepaalde garanties zal eisen van beide partijen zal eisen, alvorens zijn goedkeuring te geven. Mogelijk dienen deze garanties om de angsten van de Europese Unie, voor wat een redelijk eurosceptische regering zou worden, weg te nemen.

Volgens Salvini zal hij zich tijdens de regeringsvorming concentreren op de thema’s van veiligheid en massamigratie. Voor de Vijfsterrenbeweging zijn het invoeren van een basisinkomen en een vlaktaks “belangrijke uitgangspunten”. Als de partijen binnen de komende dagen of weken geen overeenkomst bereiken, zullen er nieuwe verkiezingen worden aangekondigd.