De rechtsnationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) lieten vandaag weten dat ze een overeenkomst hebben bereikt over de basis van een regeerakkoord. Hierna zullen ze dit basisakkoord nog moeten voorleggen aan de president van Italië en de partijleden van M5S en de Lega.

Na een vier uur durende vergadering met Lega-leider Matteo Salvini liet Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S) in Italië, weten dat de twee partijen een paar “kleine details” moesten uitwerken en dat het programma vandaag zou worden voltooid. Ook zouden beide partijen akkoord zijn over een premier, maar Di Maio noemde geen namen. Hierna moet het akkoord ook nog de goedkeuring krijgen van de Italiaanse president Sergio Mattarella (PD) en van de leden van beide partijen.

Miljardenuitgaven in Italië?

Volgens een andere bron binnen M5S was het programma in grote lijnen goedgekeurd. Ook zou het geen verwijzing bevatten naar een mogelijke uittreding uit de Euro of “ook maar iets dat enige bezorgdheid zou kunnen wekken met betrekking tot het lidmaatschap van Italië in de Eurozone”.

Desondanks zou het uitgavenplan van het akkoord in strijd zijn met de EU-regels inzake begrotingsdiscipline. Het beleid zou vele miljarden euro’s kosten. Denk aan: een belastingverlaging, verhoging van de sociale uitkeringen voor de armen en de afschaffing van een gewraakte pensioenhervorming.

De nieuwe regering zal vijf miljard euro besteden aan het terugschroeven van de pensioenhervorming van 2011. Volgens dat plan zou de Italiaanse pensioenleeftijd vanaf volgend jaar op 67 komen te liggen. De nieuwe regering maakt daar nu komaf mee, nu zal men na 41 jaar bijdragen met pensioen kunnen.

Daarnaast komt er een vlaktaks van 15 procent voor burgers en 20 procent van bedrijven, daarmee wordt een belangrijke verkiezingsbelofte van de Lega ingelost. M5S kan dan weer uitpakken met een “burgerinkomen” van 780 euro per maand voor de armste bevolkingsgroepen.

Het ontwerpakkoord riep de EU ook op om budgettaire ruimte voor uitgaven te creëren door de miljarden euro’s Italiaanse schuld, die door de Europese Centrale Bank (ECB) werden aangekocht, niet mee te tellen in de berekening van de Italiaanse schuldgraad. Vandaag heeft het Bureau voor de Statistiek van de EU nog gezegd dat het de Italiaanse obligaties van de ECB niet kan uitsluiten van haar schuldberekeningen.