België is bijna zeker van een plek in de VN-Veiligheidsraad voor de komende twee jaar. Doordat Israël zich heeft teruggetrokken als kandidaat blijven alleen België en Duitsland over voor de twee plekken die vrijkomen. Dat schrijft Reuters.

Israël, België en Duitsland waren de drie kandidaten die streden voor een plek binnen de VN-Veiligheidsraad voor de West-Europese landen en andere groep. Maar door de terugtrekking van de kandidatuur van Israël lijken België en Duitsland bijna zeker van hun plek. Beide landen moeten wel nog steeds meer dan twee derde van de stemmen halen om verkozen te worden. België zat eerder al vijf keer in de VN-Veiligheidsraad, de laatste keer was in de periode 2007-2008.

Een anonieme bron binnen de VN zei dat Israël haar kandidatuur introk door lage kansen op overwinning. Israël zelf zegt in een statement: “Er is beslist dat we verder zullen werken met onze bondgenoten om volledige participatie en betrokkenheid voor Israël te realiseren binnen het beslissing makende proces van de VN.” De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, bestaande uit 193 landen, zal op 8 juni stemmen over de niet-permanente leden. Indien België de zetel binnenhaalt, maakt het twee jaar deel uit van de VN-Veiligheidsraad.

De VN-Veiligheidsraad heeft naast de vijf permanente leden (Groot-Brittannië, de VS, Frankrijk, China en Rusland) tien niet-permanente leden voor een termijn van twee jaar. Om de geografische spreiding binnen de raad te houden gaan er 5 zetels naar Afrikaanse en Aziatische landen, 1 naar Oost-Europese landen, 2 naar Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen en 2 naar West-Europese en andere landen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders reageert bij VRT NWS: “Ik neem akte van de beslissing van Israël. Maar wat ons betreft, moeten we verder gaan met onze campagne. We hebben een tweederdemeerderheid nodig om verkozen te worden en zullen de komende weken nog campagne voeren om zo veel mogelijk landen te overtuigen om op ons te stemmen.” Vorige maand sprak koning Filip de Algemene Vergadering toe om de Belgische kandidatuur te versterken.