Huren wordt veel sneller duurder dan de meeste andere producten of diensten. De afgelopen jaren steeg de inflatie immers gemiddeld met 5,49 procent, daar waar de huurprijzen met maar liefst 10,21 procent stegen. Dat blijkt uit studiewerk van de Huurdersbond en brengt VRT NWS.

Huurprijzen stijgen enorm in België. Overheen 25 jaar, tegenover 1993 dus – steeg de prijs van typisch studenteneten met ‘maar’ 33 procent. De prijs van een studentenkot daarentegen steeg met maar liefst 280 procent. Immers, om vandaag een kot te huren dat je in 1993 met 5.000 franken (125 euro) in de maand kon betalen, moet je nu 350 euro maandelijks neerleggen. Het is een indicator van hoe sterk huurprijzen stijgen in vergelijking met andere producten of diensten.

En het zijn vooral de zwakkeren die geraakt worden door deze trend. Huurwoningen van lagere prijsklassen blijken namelijk het sterkst vatbaar voor prijsstijging. De prijzen van bijvoorbeeld villa’s of luxe-flats stijgen veel minder stijl. Dit heeft te maken met de grotere vraag naar koten en huurwoningen, maar ook met het grotere aanbod van nieuwbouwappartementen, die de prijs drukken. “We zien dat de laagste huurprijzen zowat drie keer meer stijgen dan de hoogste huurprijzen en net daar is de vraag en het aanbod ook volledig uit evenwicht”, zo vertelt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform op Radio 1.

Ligging ook van belang voor huurprijzen

De evolutie van de huurprijzen per provincie
De evolutie van de huurprijzen per provincie. Grafiek: Huurdersplatform.be

Uiteraard is de ligging van een woonst tevens van belang voor huurprijzen. Er zijn grote ‘intrastedelijke’ verschillen tussen locaties (veelal zijn woningen in bijvoorbeeld een migrantenwijk goedkoper en deze dicht tegen of in het historische centrum duurder), maar ook het ‘interstedelijke’ speelt sterk mee. Huren in Antwerpen is bijvoorbeeld duurder dan huren in Turnhout. Er zijn hiernaast ook sterke provinciale verschillen. West-Vlaanderen is de goedkoopste provincie om iets te huren met een gemiddelde van 567 euro per maand, Vlaams-Brabant is de duurste provincie met een gemiddelde van 647 euro.

De Huurdersbond vindt daarom dat de huurmarkt stevig verstoord is, en roept de overheid op om verantwoordelijkheid op te nemen. De Huurdersbond wil meer sociale huurwoonsten, huurtoelages in de private markt en meer sociale huurkantoren. Sociale huurkantoren verzorgen verhuurders gegarandeerde huurinkomsten op voorwaarde dat men een kwaliteitsvolle woning betaalbaar verhuurt.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/