Het helpen van illegalen, door bijvoorbeeld het verlenen van juridische bijstand, wordt binnenkort een strafbaar feit in Hongarije. Daarnaast werkt het Oost-Europese land aan grondwetswijziging, waardoor andere Europese landen geen asielzoekers naar Hongarije kunnen sturen. Op die manier wil het land zichzelf wettelijk uitsluiten voor het herverdelingsplan van de Europese Commissie.

Hongarije staat gekend voor zijn strenge en consequente migratiebeleid. Eerder weigerde het de gedwongen vluchtelingenopname die werd opgelegd door de Europese Commissie. Hongarije verzette zich – net als Polen en Tsjechië – tegen deze verplichting en hield ook na juridische dreigementen van de Europese Commissie voet bij stuk. Vorige maand won de migratiekritische Hongaarse premier Viktor Orbán de Hongaarse verkiezingen met een monsterscore.

Illegalen helpen verboden

De Hongaarse regering blijft intussen inzetten op strenge migratiewetten. Zo wil Hongarije ngo’s die migratie stimuleren verbieden, en zal er binnenkort ook gestemd worden over een wet die het helpen van illegalen op Hongaars grondgebied strafbaar moet stellen. Het verstrekken van voedsel of juridische bijstand aan illegalen zou een strafbaar feit worden, met het risico op een celstraf van een jaar wanneer men illegalen op een georganiseerde manier helpt.

Binnenkort zal het parlement stemmen over die nieuwe wet, maar aangezien de Fidesz-partij van premier Orbán een ruime tweederdemeerderheid heeft in het parlement en ook andere partijen er voorstander van zijn, zal de wet naar alle waarschijnlijkheid met ruime meerderheid goedgekeurd worden.

Daarnaast plant Hongarije een grondwetswijziging om ervoor te zorgen dat het voor Europese landen onmogelijk wordt om asielzoekers naar het land te sturen. Het herverdelingsplan van de Europese Commissie stelt dat alle EU-lidstaten verplicht asielzoekers moet verwelkomen, maar dat weigeren enkele Oost-Europese landen pertinent. Dankzij een wijziging van de grondwet, wil Hongarije het ook wettelijk onmogelijk maken.