“Er is jarenlang nagelaten om te investeren in onze infrastructuur ten voordele van loonuitbetalingen. En dat gaat niet alleen om verwaarlozing van defensie, maar ook onze energievoorziening, onze scholen… Deze generatie zal meer moeten investeren om onze veiligheid en welvaart ook morgen te garanderen”. Dat zei professor en geopolitiek expert Jonathan Holslag (VUB) in een debat met pacifist Ludo De Brabander, voorzitter van Vrede VZW. De twee kruisten de verbale degens tijdens een debatavond vrijdagavond in de Sint-Paulusabdij te Gent georganiseerd door onder meer Knack. 

Volgens politicoloog Holslag is er jarenlang een kerntaak rond infrastructuur verwaarloosd in België. Onze politiek heeft te lang nagelaten om te investeren in militaire apparatuur, waar thans slechts 200 miljoen euro naartoe gaat. Hetzelfde geldt voor onze belangen in energie, onderwijs, de Vlaamse havens en dergelijke meer, zo vindt Holslag. De Brabander vindt dan weer dat het geld dat naar Defensie gaat te hoog wordt opgedreven. Dit voor conflicten die nergens tot leiden zoals recentelijk aangetoond in Libië, Afghanistan en Irak.

“Russische defensiebudget is kleiner dan dat van Frankrijk en Duitsland samen”

Rusland vormt niet de grote dreiging die bepaalde krachten binnen de NAVO beweren, zo vindt men bij Vrede VZW. “Het defensie-budget van Rusland is met 20 procent gedaald”, aldus De Brabander. “Het Russische budget voor het leger is kleiner dan dat van Frankrijk en Duitsland samen. Dus het hele verhaal om ons te herbewapenen en 2 procent van ons bruto binnenlands product in defensie te investeren is zelf-aangedreven.”

“Stabiliteit en veiligheid is voor een groot stuk afhankelijk van je macht. En deel hiervan is de harde, militaire macht, die afschrikkend kan werken. De eeuwige wedloop, de eeuwige strijd die al drieduizend jaar lang tussen beschavingen aan de gang is, is immers niet te ontsnappen”, riposteerde Holslag echter. Bovendien, “als China blijft groeien – en dit alles hangt af van met wie het zal alliëren – kan ook dit een te duchten concurrent [van het Westen] worden”.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Onvermijdelijk om meer te investeren in defensie

Het is in dit opzicht dat Holslag waarschuwt voor onze positie en geringe inspanningen. “We hebben jarenlang nagelaten om te investeren in onze infrastructuur. Lonen kwamen in de plaats. En het gaat niet alleen om verwaarlozing van defensie, maar ook om energie, onze scholen… Deze generatie zal meer moeten investeren om onze veiligheid en welvaart ook morgen te garanderen.”

De onderverdeling van onze investeringen in defensie zijn tevens weinig positief, vindt Holslag. Te veel gaat naar pensioenbetalingen en lonen en te weinig naar apparatuur en wapensystemen, zo klinkt het. “Als we kijken naar de verdeling van de kosten binnen Defensie, dan geven we slechts 200 miljoen euro per jaar uit aan militair materiaal, dat is bijna niets”, aldus Holslag. “Als wij een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan de allianties waarin we participeren, dan gaan we een grotere inspanning moeten leveren.”

Afbeelding: budgettrajectie tot 2030.
Afbeelding: Budgettrajectie van Belgische Defensie tot 2030.